II. svetová vojna

Dunkerque a 2. svetová vojna: 1. časť

Dunkerque

videní: 1.4K

V máji 1940 nastal v druhej svetovej vojne rozhodujúci okamih. Nemecké vojská postupovali naprieč Belgickom a napadli Francúzsko. Do tejto oblasti boli vyslané francúzske a britské jednotky, aby tie nemecké vytlačili. Prinášame ďalší minimálne z nášho pohľadu zaujímavý článok z obdobia druhej svetovej vojny.

Ešte pred Mechelenským prípadom (o ktorom sme v nedávnej minulosti taktiež písali článok) spojeneckí velitelia očakávali, že nemecká invázia do Francúzska bude prakticky reprízou Schlieffenovho plánu z prvej svetovej vojny. Teda Nemcom sa podarilo vyhnúť Ardenám a napadli Francúzsko skrz juhozápadné Belgicko. Nemecké vrchné velenie sa však po poradách s Hitlerom rozhodlo pre riskantnejší, ale podľa ich názoru výhodnejší postup.

Medzi invazívnymi silami bol kladený dôraz na tanky. Rýchlym presunom cez Ardeny dokázali chytiť britskú armádu v Belgicku do pasce, odrezať francúzske vojsko a pochodovať priamo na Paríž. Tento plán v mnohých smeroch napodobňoval trasu pruskej armády v roku 1870, keď porazili Francúzov v bitke pri Sedane. Spojeneckí velitelia mali prinajmenšom zvážiť možnosť tohto postupu, ale akoby vôbec naň nepomysleli.

Namiesto toho sa stále držali utkvelej myšlienky, že hlavný nemecký úder bude vedený cez Belgicko a ľubovoľné nemecké manévre v iných úsekoch západného frontu slúžia čisto na odvrátenie pozornosti.

Admirál Canaris v tomto smere napomáhal monománii obratnou dezinformačnou kampaňou. Už v roku 1940 oklamal spojencov, pokiaľ išlo o inváziu do Nórska a Dánska, ktorá Britov a Francúzov úplne zaskočila. Tentokrát si vytýčil za cieľ vzbudiť dojem, že Nemci budú viesť hlavný úder proti Francúzsku cez Belgicko.

Francúzsky veliteľ generál Maurice Gamelin, náčelník imperiálneho generálneho štábu sir Edmund Ironside a veliteľ Britských expedičných síl generál lord Gort skočili na návnadu. Gamelin a Ironside boli celí bez seba pri pomyslení na to, že Nemci budú postupovať podľa plánu, ktorý v prvej svetovej vojne zlyhal. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Dunkerque a 2. svetová vojna.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov