TOP 10

10 najmenších krajín na svete

10 najmenších krajín na svete

videní: 2.1K

Na svete je viac ako 200 krajín a my sme s istí, že o každej z týchto krajín si minimálne aspoň raz počul. Na našej zemi však existujú aj štáty, o ktorých si určite nikdy nič nepočul. Tieto štáty sú veľmi malé (rozloha menšieho mesta, dediny) a majú veľmi málo obyvateľov (napríklad zopár rodín). Rozhodli sme sa ti predo predstaviť 10 najmenších krajín na svete.

Palau

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 21,347

Rozloha: 465 kilometrov štvorcových

Palauská republika je ostrovná krajina, ktorá sa skladá z viac ako 300 ostrovov rôznych veľkostí. Palau je jedným z najkrajších miest na Zemi. Jeho dažďové pralesy sú plné jedinečných rastlín a vtákov. Zároveň sa v krajine nachádza aj 130 ohrozených druhov žralokov. Najpozoruhodnejším úkazom krajiny je jazero, v ktorom sa nachádza viac ako 2 milióny medúz.

Niue

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 1190

Rozloha: 260 kilometrov štvorcových

Niue je malý ostrovný štát v Oceánii. Napriek skutočne úžasným vyhliadkam nie je cestový ruch až tak populárny. Preto je krajina vo veľkej miere závislá od zahraničnej pomoci, najmä tej z Nového Zélandu. Hlavné mesto je menšia dedina so 600 obyvateľmi. Ostrov má však vlastné letisko a skutočný supermarket – jediný v celej krajine.

Svätý Krištof a Nevis

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 52 329

Rozloha: 261 kilometrov štvorcových

Štát sa skladá z dvoch ostrovov: Svätý Krištof a Nevis. Jedným z hlavných zdrojov príjmov je program hospodárskeho občianstva. Ten umožňuje získať občianstvo každému, kto má najmenej 250 000 dolárov. Tie musí investovať do miestneho cukrovarníctva a automaticky tak získava štatút občana Svätého Krištofa. Ďalším spôsobom ako získať občianstvo je kúpiť nehnuteľnosť v hodnote najmenej 400 000 dolárov na jednom z dvoch ostrovov.

The Principality of Hutt River

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 30

Rozloha: 75 kilometrov štvorcových

„Štát“ založil Leonard Casley, ktorý vyhlásil, že jeho farma sa stáva novým nezávislým štátom. Hoci krajina nie je uznaná žiadnym štátom, stále ma svoju vlastnú menu, pečiatky a dokonca aj pasy. V rôznych častiach kniežatstva sa nachádzajú sochy jeho kráľovskej výsosti.

Tuvalu

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 10 959

Rozloha: 26 kilometrov štvorcových

Tuvalu je jednou z najmenších a najchudobnejších krajín na svete. Ekonomická situácia malého štátu by však mohla byť ešte katastrofálnejšia, ak by krajina nedostala internetovú doménu .tv, ktorá každoročne prináša milióny dolárov do štátneho rozpočtu.

Nauru

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 9 591

Rozloha: 21 kilometrov štvorcových

Nauru je najmenšia samostatná republika a najmenší ostrovný štát na našej planéte. Nauru nemá ani oficiálny kapitál a dokonca ani verejnú dopravu. Na ostrove sa nachádza 25 kilometrov ciest. Problémy so životným prostredím spôsobili to, že krajina medzi turistami nie je veľmi populárna. Ďalším „rekordom“ krajiny je počet obéznych ľudí. Miera obezity v krajine je viac ako 70%.

The Principality of Seborga

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 312

Rozloha: 5 kilometrov štvorcových

Malé kniežatstvo sa nachádza na území Talianska neďaleko Francúzskych hraníc. „Krajine“ vládne Marcello I. Nerozpoznaný štát ma dokonca aj armádu, ktorá pozostáva z 3 osôb: ministra obrany a dvoch pohraničných stráží.

Molossia

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 7

Rozloha: 0.053 kilometrov štvorcových

Samozvaná republika Molossia je mikronárod založený Kevinom Boughom v Nevade v Spojených štátoch. Jeho populácia pozostáva z pána Baugha, jeho rodiny, 3 psov, 1 mačky a 1 králika. Molossia má vlastnú národnú hymnu, národný znak a národnú vlajku. Dokonca majú aj trest smrti za obzvlášť závažné trestné činy. Krajina vydáva vlastné pasy a dokonca má aj vlastný vesmírny program.

Maltézsky rád

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 13 500

Rozloha: 0.012 kilometrov štvorcových

Okrem Vatikánu je na území Ríma ďalší malý štát, ktorý sa nazýva ako Suverénny rád Maltézskych rytierov. Štát zaberá plochu 0,012 kilometrov štvorcových (tri budovy). Dve z budov sa nachádzajú v Ríme, tretia na Malte. Krajina má svoju vlastnú menu, pečiatky, webové stránky, čísla automobilov a dokonca aj pasy. Jeho občania majú právo na bezvízový vstup do niekoľkých krajín po celom svete. Zároveň je to jediná krajina, ktorej oficiálnym jazykom je latinčina.

Sealand

10 najmenších krajín na svete

www.brightside.me

Počet obyvateľov: 27

Rozloha: 500 metrov štvorcových

Samozvané kniežatstvo Sealand je vlastne námorná plošina z druhej svetovej vojny. Krajina leží 6 km od pobrežia Veľkej Británie. Sealandu vládne samozvaný princ Regent. Ktokoľvek sa môže stať barónom, či dokonca aj vojvodom: na štátnej webovej stránke sa dá za pár stoviek libier kúpiť akýkoľvek šľachtický titul.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov