Zaujímavosti

Alkohol je falošný kamarát…

Alkohol je falošný kamarát...

videní: 1.9K

Pokiaľ išlo o alkohol – ako hovoria pramene – najmocnejší muž Československa bol doslova bezmocný. Čoraz viac mu prepadával a nikto ho nedokázal pred ním uchrániť. Za fľašu by urobil sťa čokoľvek.

Alkohol je falošný kamarát. Klement Gottwald, neskorší prezident Československa, by o tom vedel rozprávať svoje. S alkoholom sa zblížil ešte v časoch, keď vo Vrútkach viedol komunistický časopis Hlas ľudu. Klement Gottwald bol očarený marxizmom – leninizmom. Čítal a podrobne študoval spisy. Mal talent na politiku. Využil ho a v tomto smere urobil rýchlu kariéru. Zvolili ho najprv za generálneho tajomníka Komunistickej internacionály v Moskve. Tam sa – ako hovoria pramene – načisto rozpil. Často posielal jemu pridelené slúžku, aby mu stravné lístky chodila vymeniť za vodku. Občas sa pomocou alkoholu dostal d takého stavu, že dva dni nevedel vyjsť z postele. Súdruhovia v Komiterne dokonca uvažovali, že ho zbavia funkcie.

Alkoholu sa nedokázal zbaviť ani neskôr. V máji 1947 dostal Karel Šváb, vedúci bezpečnostného odboru na ústrednom výbore, na stôl hlásenie straníckych spravodajcov  Gottwaldovom prejave na Staromestskom námestí. Stálo v ňom: „Po prejave pána ministerského predsedu sa medzi obyvateľstvom všetkých vrstiev rozšírili klebety, že ministerský predseda bol počas prejavu opitý. Najmä sa poukazuje na rozhlasové vysielanie, ktoré počúvali široké vrstvy obyvateľstva, lebo jeho prejav bol zle zrozumiteľný a medzi jednotlivými vetami robil veľké pauzy.“

Nebola to jediná „akcia“, kde sa Gottwald predviedol „pod parou“. Ako príklad môžeme uviesť predvolebné zhromaždenie, oslavy volebného víťazstva či návštevu továrne.

Klement Gottwald sa spíjal väčšmi vtedy, keď musel na Stalinov príkaz musel svojich najbližších spolupracovníkov posielať na smrť. Gottwald však nemal na výber. Buď oni alebo on. Na rokovaniach často nebol schopný prehovoriť či stáť na nohách. Po rokoch na to spomínal tak Antonín Novotný, ako aj Zdeněk Fierlinger.

S alkoholom nedokázala Gottwaldovi pomôcť ani jeho žena Marta, ani jeho osobný lekár, ani veliteľ prezidentovej ochranky. Naopak s alkoholom mu „pomáhal“ jeho zať – minister obrany Alexej Čepička. Vraj ani vo vedení nebolo tajomstvom, že keď potreboval svokrov podpis, zavítal s fľašou v ruke. Hoci aj na trest smrti.

Zdroj: wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov