Zaujímavosti

Vláknina a správne fungovanie tela

vláknina

videní: 1.1K

Prinášame vám ďalší článok z edície ako funguje telo. Postupne sa vám snažíme priniesť jednotlivé zložky potravy, ktoré sú nevyhnutné na to, aby sme boli zdraví a naše telo dostalo všetko, čo reálne potrebuje. V tejto časti článku sa pozrieme na veľmi dôležitú súčasť potravy, ktorou je vláknina.

Vláknina je súčasť potravy, ktorá sa v tráviacom trakte nerozloží a podporuje jeho správne fungovanie. V rozličných množstvách sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu.

Aké máme typy vláknin? Vláknina sa tradične delí na dva typy. Rozpustná vláknina sa rozpúšťa vo vode, pričom vytvára hustý gél. Obsahuje ju napríklad ovocie, koreňová zelenina či šošovica. Zmäkčuje stolicu, čím predchádza zápche. Nerozpustná vláknina sa zasa nachádza v cereáliách, orechoch či semenách. Zvyšuje hmotnosť stolice, čím podporuje zdravie čriev. Pri výskume sa zistilo, že medzi týmito dvoma skupinami existuje prienik. Na základe rozpustnosti teda nemožno vždy predpovedať, ako určitá vláknina bude v ľudskom tele skutočne pôsobiť.

Vláknina je polysacharid zložený z dlhých reťazcov monosacharidov. Na rozdiel od iných typov sacharidov však odoláva tráveniu v ľudskom žalúdku. Inak povedané, do tenkého čreva sa dostane v nezmenenom stave.

Konzumácia väčšieho množstva vlákniny znižuje riziko vzniku ischemickej choroby srdca, niektorých druhov rakoviny, obezity a cukrovky 2. typu. Strava bohatá na vlákninu vyvažuje zvýšené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, ktorej príčinou je príjem spracovaného mäsa. Vláknina, najmä rozpustná, viaže žlč (horkú tekutinu, ktorá emulguje tuky na drobné kvapôčky) a umožňuje jej vylúčenie. Aby pečeň nahradila chýbajúce množstvo žlče, musí z krvného obehu odčerpať cholesterol. Možno tým vysvetliť, ako vláknina znižuje riziko vzniku ischemickej choroby srdca.

Vláknina predstavuje dôležitý zdroj potravy pre črevnú flóru (mikroorganizmy vrátane baktérií a húb, ktoré žijú v črevách človeka). Tá ju skvasuje na mastné kyseliny, ktorými sa živí. Udržiavanie prospešnej črevnej flóry je veľmi dôležité – tvorí enzýmy podporujúce trávenie ďalších potravín a ovplyvňuje zdravie spôsobmi, ktoré ešte len začíname chápať.

Zdroj: topdesat 1gr

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov