II. svetová vojna

Životný príbeh Herschela Grynszpana: 1. časť

Životný príbeh Herschela Grynszpana

videní: 1.2K

V sedemnástich rokoch Herschel Grynszpan zavraždil Ernsta Eduarda von Ratha, ktorý pracoval v diplomatických službách na nemeckom veľvyslanectve v Paríži. Historici sa nezhodnú, čo ho k tomu viedlo a či prežil druhú svetovú vojnu. Prinášame mini sériu článkov o životnom príbehu Herschela Grynszpana.

Grynszpan sa narodil v Hannoveri, ale keď bol Hitler menovaný kancelárom, zo svojej krajiny emigroval. V 14. požiadal o vízum do Palestíny, avšak bolo zamietnuté. Dôvody sú sporné. Niekto tvrdí, že kvôli nízkemu veku, iní sa zas domnievajú, že vzhľadom k nie ideálnemu telesnému stavu. Potom sa uchádzal o miesto inštalatéra, lenže v ceste stál šíriaci sa nemecký antisemitizmus.

V 15. rokoch sa pokúsil presťahovať do Paríža. Vlastnil poľský i nemecký pas, ale keďže sa dopočul, že pohraničníci vo Francúzsku a Nemecku občanov so židovským pasom cez hranicu nepúšťajú, rozhodol sa do Francúzska dostať ilegálne. Najprv odcestoval do Bruselu, niekoľko dní sa tam zdržal a následne nastúpil do električky na linke medzi Quiévrainom a Valenciennes. Dozvedel sa, že nacisti zriedkakedy kontrolujú cestujúcich bez batožiny, a preto sa na cestu vydal s prázdnymi rukami. Vďaka tomu úspešne pricestoval do Francúzska.

Následne sa vydal do Paríža. S hrôzou zistil, že Francúzsko zastáva k židovským utečencom nepriateľský postoj, a celý rok sa usiloval k získaniu povolenia na pobyt. 11. augusta 1938 mu úrady žiadosť zamietli a do 4 dní musel krajinu opustiť. Utiekol a skrýval sa. Francúzska polícia ho nedokázala vypátrať, viac-menej žil v strachu z hroziacej deportácie. Akonáhle mu vypršala platnosť pasov a nemal sa kam vrátiť, vystrašený a rozčarovaný mladík zúfalo hľadal východisko. Väčšina tých, ktorí sa touto témou zaoberali, sa domnieva, že ho k zavraždeniu vom Ratha dohnala udalosť z konca októbra 1938.

Nacisti vyvliekli Grynszpanových rodičov, brata a sestru z hannoverského domova a poslali ich do poľského pohraničného mesta Zbaszyň. Pokračujeme druhou časťou článku6

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov