Zaujímavosti

Bielkoviny: Životne dôležité živiny

bielkoviny

videní: 1.2K

Prinášame vám ďalší článok z edície ako funguje jedlo. Tentokrát sa spoločne pozrieme na bielkoviny (proteíny), ktoré sú životne dôležité živiny.

Považujeme za dôležité, aby naše a samozrejme aj vaše telá dostávali správnu výživu a regulárne fungovali. Prostredníctvom série článkov o tom, ako funguje jedlo, sa vám snažíme priniesť fakty, o ktorých sa domnievame, že by ste mali ovládať. Ak sa však opäť vrátime k hlavnej téme, po zjedení sa bielkoviny  rozložia na stavebné zložky a použijú na tvorbu nových bielkovín a ďalších komplexných zlúčenín potrebných v organizme. Aj keď proteíny môžu slúžiť ako zdroj energie, ich hlavnou funkciou je výstavba, rast a obnova tkanív. Poďme sa na bielkoviny (proteíny) pozrieť spoločne ešte trochu bližšie.

Čo sú vlastne bielkoviny? Proteíny predstavujú reťazce zložené z malých molekúl – aminokyselín. Hoci v ľudskom tele sa prirodzene vyskytuje iba 21 bežných typov aminokyselín, pri vzájomnej väzbe môžu vytvoriť nespočetné množstvo kombinácií. Inak povedané, existujú milióny typov rozličných bielkovín. Ak zjeme potraviny s obsahom proteínov, telo ich rozloží na aminokyseliny. Tie potom poskladá v inom poradí, aby si vytvorilo bielkoviny, ktoré potrebuje. Dôležitou vlastnosťou proteínov je schopnosť skladať sa a skrúcať. Každá bielkovina preto nadobúda charakteristický tvar. Vďaka tomu môžu proteíny v organizme plniť množstvo rozličných úloh.

Proteíny sú obrovské zložité molekuly. Pozostávajú z aminokyselín vytvárajúcich reťazce. Často sa skladajú do kompaktného tvaru. Ak sa pozrieme na fragment bielkoviny – kratšie aminokyselinové reťazce sa nazývajú peptidy. Vznikajú pri trávení bielkovín, no na rozličné účely si ich vytvára aj telo. Aminokyseliny sú malé molekuly zložené najmä z uhlíka, kyslíka, vodíka a dusíka. V ľudskom tele sa ich vyskytuje 21 typov.

Ako využívame bielkoviny? Keď sa proteíny z potravy rozložia na aminokyseliny, zúčastnia sa na tvorbe obrovského množstva životne dôležitých molekúl – od DNA cez hormóny až po neurotransmitery. Z väčšiny aminokyselín sa však znova tvoria bielkoviny. Niektoré sa zúčastňujú na stavbe určitých orgánov, ako sú svaly, iné slúžia ako enzýmy – molekulárne katalyzátory, ktoré urýchľujú priebeh rozličných chemických procesov prebiehajúcich v tele.

Zdroj: Heart and Stroke | topdesat

3

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov