Zaujímavosti

Skyor Park: Skákať medzi korunami stromov? V parku môžete chodiť a zároveň sa odrážať na trampolínach

Skyor Park

videní: 1.3K

Aj napriek tomu, že park si predstaví väčšina z nás ako zelenú plochu s lavičkami a nejakým tým kútikom pre deti či fontánkou, fantázii sa medze nekladú. Studio Dror je schopné si takýto projekt predstaviť aj ako niečo nevšedné a zábavnejšie. A presne o tom je Skyor Park v Istanbule.

zvýšené chodníky parkorman sky park

Vytvorili totižto veľmi zaujímavý projekt, ktorý zahŕňa detské ihrisko so všetkými krásnymi chodníkmi, obrovskými trampolínami a dokonca aj hojdacími sieťami. Aj keď sa tento koncept javí ako nekonvenčný, s pôvodným scenárom v meste funguje vynikajúco. Skyor Park je jednoducho úžasný.

Ako väčšine hlavných a veľkých miest, aj Istanbulu chýba zelený priestor pre oddych. Skyor Park bude od centra mesta vzdialený 6 kilometrov, čo je pri rozlohe 1538,77 km2 iba taký malý badateľ. Pre porovnanie, ak si Bratislavu vynásobíte 4-krát, získate predstavu, aká veľká je táto Turecká metropola.

založenie jasnosti parkorman sky park

Tradičné parky sa tu pýšia často trávnatými poliami plné stromov navôkol. Tento v Istanbule však má stromy priamo v centre diania. Skyor Park je navyše navrhnutý vertikálne, takže žiadne betónom zarastené plochy, ale živý systém prírody, ktorí môžu návštevníci preskúmať až do vrchu.

Namiesto toho, aby dizajnéri diktovali chodcom cestu, vytvorili systém, v ktorom si návšteva príde na svoje vlastné zážitky. Početné nelineárne cesty, ako je kaligrafia, prechádzajú existujúcim lesom a prekvapia ľudí neočakávanými objavmi na svojej prechádzke. Takže nie, nejedná sa o ďalší chodník korunami stromov, ktorý má určené pevné hranice.

zvýšené trampolína parkorman sky park

Aby Skyor Park zožal čo najväčší úspech, je rozdelený do piatich zón – každá bude mať iný typ osobnosti. Jedná sa o Plazu, ktorá sa nachádza priamo pri vchode a slúži ako miesto na zhromažďovanie; slučka, ktorá zahŕňa hojdačky nad lesom; akordy, čo je vlastne chodník tiahnúci sa a zemou; bazén, ktorý vás vtiahne do obrovskej gule a potom háj – chodník, ktorý predstavuje bludisko so sochami a monumentami celého sveta.

Okrem tohto sa tu objavuje aj fontána jasnosti. Ide vlastne o kockový tvar, po ktorého bokoch steká prúd vody. Zmyslom je pritiahnuť ľudí dnu a užiť si vnútorný pokoj. Aj keď zatiaľ nie je isté, kedy sa tento projekt premietne do reality, tak z určitosťou vieme povedať, že by to bol skvelý zážitok. 

Zdroj: AwesomeInventions topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov