Zaujímavosti

Konzumujete hotové jedlá? Mali by ste spozornieť..

Konzumujete hotové jedlá? Mali by ste spozornieť..

videní: 4.2K

Keďže mnohí z nás majú rušný rýchly život, uchyľujeme sa ku konzumácii vopred pripravených jedál. Predstavujú ľahkú, rýchlu a chutnú voľbu, no nebývajú veľmi zdravé. Prečo teda pre nás nie sú vhodným zdrojom potravy? Môžeme si namiesto nich zvoliť niečo, čo je pre naše telo zdravšie?

Čo presne sú hotové jedlá?

Hotové jedlá sú vopred pripravené alebo spracované. Patria medzi ne pokrmy, ktoré stačí väčšinou len zohriať, koláčové cesto v prášku, rozličné formy občerstvenia, spracované ovocie a zelenina, mrazené prísady a konzervované potraviny. Spoločnosti, ktoré ich vyrábajú a predávajú, sa zvyčajne zameriavajú na chuť a na trvanlivosť, nie na výživovú hodnotu. Využívajú našu vrodenú túžbu po sladkej chuti a jedle, ktoré sa pripraví rýchlo a ľahko, je chutné a oplýva kalóriami. Preto sa takéto výrobky predávajú vo veľkých množstvách.

Prečo sú nezdravé jedlá také chutné?

Väčšina takýchto jedál sa vyznačuje dôkladne nastavenou rovnováhou medzi sladkými, slanými a mastnými prísadami. Mozgu tak poskytujú maximálnu možnú rozkoš.

Vezmime si takú klasiku – instantné rezance. Priliatím vody k rezancom získame chutné a sýte občerstvenie. Takéto pokrmy však obsahujú málo prospešných živín a ich konzumácia súvisí so zvýšeným rizikom vzniku obezity, cukrovky, ischemickej choroby srdca a mŕtvice. Obsahujú vysokú dávku spracovaných sacharidov – použitá múka je rafinovaná – pri jej výrobe sa odstránila väčšina vlákniny a mikroživín, no vysokokalorické zložky zostali. Tieto potraviny sú bohaté na tuky – olej obsahujú už samotné rezance. Aby sa vysušili, často sa smažia, čím priberajú ďalšie tuky. Aby fádne rezance nadobudli chuť, pridáva sa k nim také množstvo soli a cukru, ktoré neraz presahuje odporúčanú dennú dávku. Taktiež sú rezance chudobné na vlákninu a bielkoviny. V instantných rezancoch sa nachádza málo vlákniny a bielkovín. Napriek vysokej hodnote nás preto nezasýtia na dlho.

Dejiny hotových jedál nie sú žiadnou novinkou. Už v roku 1810 sa na uchovávanie potravín pre námorníkov počas dlhých plavieb prvýkrát použili konzervy.

Zdroj: Pexels | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov