Zaujímavosti

TOP 10 ohromujúcich faktov o režisérskom umení Quentina Tarantina

tarantina

videní: 1.9K

Keď príde na rozmanitú filmovú tvorbu, mal by ti napadnúť Quentin Tarantino. Od lúpeží cez vojnové drámy až po westerny. Tarantino je majstrom zložitosti, brilantne zachytáva ducha rôznych druhov filmov. Jeho najnovší projekt The Hateful Eight (Osem hrozných) je dokonalým príkladom jeho talentu. Nikto iný vo filmovom priemysle nie je tak otvorený filmovej tvorbe, ako Tarantino, pričom je to navyše veľmi zábavné. Aj keď ako režisér má na konte iba osem filmov, jeho projekty sú vždy husto vrstvené, plné odkazov o svete, o jeho pocitoch a záľubách.

10. Nikto nevie, čo presne znamená názov filmu “Reservoir Dogs”

Napriek niekoľkým možným vysvetleniam fanúšikov, Tarantino nikdy neodhalil správne vysvetlenie názvu filmu z roku 1992, ktorý na Slovensku môžeme poznať pod názvom Gauneri. Napriek tomu to divákov nezastavilo od špekulácií a šíria sa rôzne vysvetlenia názvu filmu. Tarantino povedal rôznym zástupcom filmových štúdii, že termín “Reservoir Dogs” bol používaný gangstrami vo francúzskych filmoch ako Breathless, Bande a Parte.

K dispozícii je tiež príbeh, že meno prišlo z doby, kedy Tarantino pracoval vo videopožičovni; keď film Louisa Malleho s názvom Au Revoir Les Enfants repočul ako ,”Reservoir Dogs”. Táto verzia však bola zamietnutá expertom na Tarantina – Daleom Shermanom v jednej z jeho kníh, v ktorej tvrdí, že v tom čase nebolo možné si požičať filmy Louisa Malleho.

9. Til Schweiger súhlasil s účinkovaním vo filme “Inglourious Basterds” (Nehanební bastardi), pretože to znamenalo zabíjanie nacistov

Vo filme Inglourious Basterds, hrá seržanta Huga Stiglitza, jedného z mála nežidovských členov Nehanebných bastardov. Hoci je to pomerne tichá postava, zabil najmenej trinásť nemeckých dôstojníkov. V jednej z pamätných scén, Stiglitz bodne člena gestapa cez vankúš. Má masívny nôž, ktorý si často ostrí. Zaujímavé je, že nôž nesie motto Meine Ehre heißt Treue, čo znamená “moja česť je vernosť” – čo bolo motto nemeckej vojnovej organizácie SS. Pred tým Til Schweiger odmietal rolu, kde by bol povinný nosiť nacistickú uniformu alebo nacistický znak. Avšak keď mu Tarantino povedal, že jeho rola bude zahŕňať zabíjanie nacistov a nie ich zobrazovanie, rolu prijal.

8. Bruce Willis nezískal uznanie v záverečných titulkách filmu “Four Rooms” (Štyri izby)

Možno si nepočul o filme Four Rooms (Štyri izby) – ide o zaujímavý, aj keď nie celkom úspešný film, ktorý vytvorili štyria scenáristi a štyria režiséri (Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez a Quentin Tarantino). Každý zo štyroch režisérov je zodpovedný za jednu časť filmu založeného na poviedkach. Tarantinova časť s názvom Muž z Hollywoodu rozpráva príbeh skupiny slávneho režiséra Chestera Rusha a jeho priateľov. Jedného z priateľov hrá Bruce Willis, ktorý mal blízky vzťah s Tarantinom po filme Pulp Fiction. V skutočnosti však Willis vzal úlohu ako láskavosť pre Tarantina a nemal za ňu vôbec zaplatené. Podľa Screen Actors Guild, musia všetci herci uvedení v záverečných titulkách dostať za film zaplatené. Preto meno Bruca Willisa nefiguruje nikde v spojením s týmto filmom.

7. Bojová scéna vo filme “Kill Bill” je načasovaná absolútne bezchybne

Spletitosti bojových scén v Kill Bill nie sú žiadnym tajomstvom. Na to, aby si spoznal skutočný zmysel majstrovskej bojovej choreografie, ti stačí pozerať tento kinematografický skvost len pár minút. Nie je nezvyčajné, že filmári si nikdy nelámali hlavu s časom. Množstvo filmov, v ktorých odpočítavanie 60-tich sekúnd trvá niekoľko minút, je prakticky bezpočet. Avšak vo filme Kill Bill je jedná konkrétna bojová scéna, ktorá je pozoruhodná absolútnym dodržiavaním času. Čo je pôsobivejšie, keď sa postava nevesty, ktorú hrá Uma Thurman, dostane do konfliktu s O-Ren Ishii, ktorú stvárnila Lucy Liu, môžeme vidieť Tarantinov vážny rešpekt k postupnosti času. Pred bojom hovorí O-Ren v japončine “dúfam, že si si šetrila energiu – ak nie, pravdepodobne nevydržíš ani 5 minút”. Boj samotný trvá presne 4 minúty a 59 sekúnd od okamihu, kedy začne hrať hudba až po moment, kedy je O-Ren brutálne skalpovaná.

6. Tarantino takmer nerežíroval film “Reservoir Dogs”

Svet, v ktorom Tarantino nerežíroval film “Reservoir Dogs” nie je zvlášť príjemným svetom, ale aj napriek tomu bol veľmi blízko k realite. Na začiatku svojej kariéry, Tarantino napísal scenár pre filmy “True Romance” (Pravdivá romanca) a už v prvom bode spomínaný “Reservoir Dogs”, pričom oba ponúkol režisérovi Tonymu Scottovi, ktorý mal na svedomí film Top Gun. Scott bol odhodlaný režírovať oba filmy, ale bolo mu povedané, že si musí vybrať iba jeden. Na konci si Scott vybral True Romance, takže Reservoir Dogs mal na starosti Tarantino. Keby veci šli inak, kto vie, čo by sa stalo.

5. Leonardo DiCaprio zápasil so slovom “neger”

Možno si už počul o skvelej improvizácii Leonarda DiCapria vo filme “Django Unchained” (Divoký Django), keď počas scény nešťastne udrel do stola tak, že trafil sklenený pohár, ktorý sa rozbil a pomerne vážne mu porezal dlaň. Scéna však pokračuje ďalej aj napriek DiCapriovej krvácajúcej ruke. Áno, vo filme je skutočná DiCapriova krv, ktorou v rámci improvizácie navyše potrel herečke tvár. Jej znechutenie pravdepodobne nebude hrané, ale skutočné. Avšak toto nie je dôvod, prečo mal DiCaprio s filmom Divoký Django problém. Každý vie, že v Spojených štátoch sa výraz “neger” považuje za tabu najhrubšieho zrna. Avšak boli časy, kedy sa toto slovo v Zámorí používalo často a práve vo filmoch odohrávajúcich sa v tom období sa bez tohto výrazu nedá zaobísť. DiCaprio v istom momente dokonca zastavil nakrúcanie, pretože mu bolo nepríjemne pri nadmernom používaní slova “neger”.  To okrem iného spôsobilo obrovské množstvo diskusií, pričom niektorí tvrdili, že používanie tohto slova bolo v mnohých prípadoch zbytočné a neodôvodnené. Avšak, Samuel L. Jackson (ktorý vo filme stvárňuje otroka Stevena) si vzal DiCapria na stranu a pokúšal sa zmierniť jeho obavu tým, že mu povedal „je to pre nás len ďalší pracovný utorok“.

4. Tarantino čakal skoro dvadsať rokov, aby si mohol vystreliť z herca

Dnes už 77-ročnému hercovi Sidovi Haigovi (známeho zo Star Trek, Mission: Impossible, A-Team a Agent Smart), bola ponúknutá úloha Marcella Wallaca v kultovom filme Pulp Fiction z roku 1994. Avšak Haig rolu odmietol. Takmer o dvadsať rokov neskôr, Tarantinova riaditeľka kastingu Victoria Thomasová povedala agentovi Sida Haiga, že má vo filme Divoký Django istú rolu Stonesiphera (jedného z mužov, ktorí pracujú pre Calvina Candieho, ktorého hral DiCaprio). Tarantino naplánoval dva konkurzy pre Haiga, následne ich však oba na poslednú chvíľu zrušil. Nakoniec rolu dostal Davida Steen. Hovorí sa, že to bolo úmyselné. Tarantino je vo filmových kuloároch známy vtipkár, avšak niektorí ľudia si myslia, že ide skôr o pomstu pre predchádzajúce odmietnutie úlohy.

Herec Sid Heig. Zdroj: Flickr

Herec Sid Heig. Zdroj: Flickr

3. The Bear Jew z filmu “Inglorious Basterds” nosí pálku s podpisom Anny Frankovej

The Bear Jew je jednou z najpamätnejších, ale aj jednou z najobávanejších postáv v celých Nehanebných bastardoch. Hoci rolu dostal Eli Roth, pôvodne chcel Tarantino v úlohe postavy s prezývkou The Bear Jew Adama Sandlera, ktorý ju však odmietol pre nedostatok času.

Donny The Bear Jew Donowitz je nepovšimnuteľný pre svoju baseballovú pálku, ktorú používa na drvenie lebiek ľudí. V pôvodnom scenári filmu sú uvedené ďalšie podrobnosti o tejto pálke. Donny si ju kúpil v Bostone a žiada susedov a priateľov, aby na ňu napísali meno svojho milovaného človeka v Európe, ktorý je vo veľkom nebezpečenstve. Táto scéna v skutočnosti bola natočená a bola vo verzii filmu, ktorá sa premietala na filmovom festivale v Cannes, avšak bola vystrihnutá a vo finálnej verzii sa už nenachádza.

V ďalšej verzii scenára Donny jednoducho zbiera podpisy rôznych židovských ľudí, ktorých stretáva. Či už je to prvý dôvod, alebo druhý (alebo oba), na jeho pálke sa nachádza aj podpis Anny Frankovej.

2. Slávna scéna s adrenalínovou injekciou vo filme Pulp Fiction bola natočená odzadu

Jeden z najslávnejších okamihov v Pulp Fiction sa odohráva v momente, keď sa Mia Wallace (Uma Thurman) predávkuje heroínom. To vedie k tomu, že sa jej Vincent Vega (John Travolva) zúfalo pokúša zachrániť život. Vega si uvedomí, že aby Miu zachránil, potrebuje jej vpichnúť adrenalín priamo do srdca. Je to jeden z najšialenejších a najviac vypätých okamihov z celej Tarantinovej filmografie: divák približne vie, čo sa stane a skutočne musí bojovať s tým, aby neodtrhol zrak od plátna (alebo teda obrazovky). Zaujímavý je však spôsob, akým sa scéna natáčala. Scéna mala vyzerať tak, ako keby Vincent Veta zúfalo z celej sily vrazil ihlu do hrudníka predávkovanej ženy. No bolo to presne naopak. Tarantino najprv pomocou make-upu a efektov zamaskoval ihlu do hrudníka Umy Thurman a John Travolta následne z celej sily ihlu vytrhol. Potom prišiel čas na kúsok počítačovej mágie, scéna bola pustená odzadu a tu je výsledok:

1. Nápad na film “Dead Proof” (Auto zabiják) vzišiel z toho, že si Tarantino chcel kúpiť Volvo

Jednou z vecí, ktorá robí skvelého rozprávača, je schopnosť nájsť inšpiráciu kdekoľvek. Aj v takej veci, ako je túžba po kúpe vozidla. Podľa Tarantina asi desať rokov pred réžiou filmu Death Proof (Grindhouse: Auto zabiják) povedal svojmu známemu o kúpe automobilu. Tarantino si chcel kúpiť konkrétne Volvo, pretože táto automobilka je celosvetovo známa pre svoj dôraz na bezpečnosť – Tarantino výslovne nechcel zomrieť pri autonehode, ako je tá v Pulp Fiction. Boli to slová jeho kamaráta, ktoré mu dodali inšpiráciu: reagoval totiž slovami, že akékoľvek auto môže ochrániť svoju posádku pred úmrtím, stačí dať dohromady tím kaskadérov a povedzme, desať až pätnásť tisíc dolárov. Tieto slová uviazli v Tarantinovej mysli, čo nakoniec vyústilo do tohto filmu.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov