Zaujímavosti

Prečo ťažiť drevo, keď máme kokosové šupiny, ktoré sú odolné voči ohňu?

Prečo ťažiť drevo, keď máme kokosové šupiny, ktoré sú odolné voči ohňu?

videní: 1.4K

Bohužiaľ sa v posledných rokoch vyťažilo veľké množstvo prírodných lesov. Samozrejme, drevo je veľmi dôležitá surovina, ale čo ak ju dokážeme nahradiť niečim efektívnejším?

Hoci drevo už nie je tak potrebná surovina na výrobu, pri vývoji alternatívy sme pomalí. Holandský startup CocoPallet je však nová kampaň, ktorej cieľom je túto situáciu zmeniť. Vyrábajú prepravné palety z kokosových šupiek, ktoré sú 100 % organickým materiálom, ktorý sa recykluje z odpadového produktu.

Takže dva v jednom. Je to lacnejšie ako použitie stromov a má pritom praktickejší a trvanlivejší dizajn. Pretože sa palety používajú prakticky všade na svete, spoločnosť by týmto spôsobom ušetrila až 200 miliónov stromov. Prečo neušetriť drevo?

Myšlienka výroby predmetov z kokosových orechov vznikla v hlavách vedcov na Wageningen University. Jan Van Dam sa asi pred dvadsiatimi rokmi špecializoval na vývoj materiálov z rastlinných vláken, ale vtedy vošiel do jeho kancelárie indonézsky muž, aby mu ukázal niečo nové.

Vyzeralo to ako drevotrieska, ale bola vyrobená z kokosovej kôry – vonkajšej škrupiny tohto sviežeho ovocia. Takýto recyklovateľný produkt je potrebný najmä v krajinách ako je Ázia, kde je veľmi veľa kokosového odpadu, takže v tom videl obrovský potenciál.

Výroba z týchto šupiek môže jednoducho zabrániť odlesňovaniu, hnilobe materiálu a prispieť k menšiemu znečisteniu a zmene klímy, nakoľko sa pri spaľovaní ničí ovzdušie.

Palety ponúkajú množstvo výhod z ekonomického aj environmentálneho hľadiska. Van Dam predpokladá, že v Holandsku by takýmto spôsobom mohli zachrániť pred výrubom 200 miliónov stromov ročne. Ich výroba zároveň úplne vylučuje z procesu výroby akékoľvek toxické a drahé pesticídy, ktoré sa používajú pri ošetrení stromov.

Prečo je výhodnejšie vyrábať tieto palety v Ázii? V prvom rade sú kokosy miestnym spotrebným materiálom, ktorý by bolo zbytočné dovážať v nespracovanom stave. A konkrétne Ázia ročne vyprodukuje viac ako miliardu paliet.

Vyžadujú mäkké drevo, ktoré sa dováža z Kanady, Nového Zélandu alebo východnej Európy a výrobky posielajú naspäť do Ameriky alebo Európy. Trošku zbytočný a nákladný proces, nemyslíte?

CocoPallet je momentálne jedným z obľúbených produktov medzi ázijskými vývozcami a spoločnosť vyrába palety v indonézskej Sumatre na miestnych plantážach – tým sa eliminujú náklady na dopravu a vytvárajú miestnym poľnohospodárom ďalší príjem.

Tieto palety sú navyše lacnejšie a udržateľnejšie, pevnejšie a ľahšie ako staromódne palety, spomaľujú horenie a dajú sa lepšie uskladniť, takže zaberajú menej miesta.

Spoločnosť využíva 74 miliárd kokosových orechov, ktoré sa ročne vyzbierajú, premiena ich na vývozné palety, ktoré sú tiež odolné voči škodcom, vode a biologicky sa dajú rozložiť aj v prírode – pretože z nej pochádzajú. Takže, je toto jedna z možností, ako nahradiť drevo a vymeniť vyprahnuté lúky na lesy plne stromov?

 

Zdroj: healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov