Zaujímavosti

Prečo by si si aj ty mal kúpiť elektrobicykel?

Prečo by si si aj ty mal kúpiť elektrobicykel?

videní: 1.1K

Elektrobicykle zažívajú poslednou dobou obrovský boom. Obľubu získava tento dopravný prostriedok doplnený o elektrický pohon zaslúžene. Na e-bicykloch ľahšie a pohodlnejšie zdoláte náročnejšie terény a z jazdy sa tak môžete radovať, nech je vaším cieľom obchodná schôdzka, horský vrchol alebo len sladký domov po náročnom pracovnom dni. Prečo by ste si mali elektrobicykel zaobstarať tiež a na čo si dať pri nákupe pozor?

“Predaj elektrobicyklov sa v Českej republike za posledné dva roky takmer strojnásobil. Ročne ich predáme v rádoch stoviek kusov. A aj ich cena je pomerne priaznivá. Kvalitný model môžete získať už v hodnote okolo tridsať tisíc korún,” hovorí marketingový riaditeľ Hervis Sport Jan Štádler. Podľa jeho skúseností sa zákazníci pre nákup elektrobicykla rozhodnú najmä kvôli možnosti dôjsť bez veľkej námahy do väčších vzdialeností, ľahšieho prekonávania kopcovitého terénu či ekologickej jazde po meste bez propoteného oblečenia.

Výhody elektrobicykla pri prechádzaní upchatými metropolami už dávno objavili aj naši európski susedia. Napríklad v kopcovitých mestách, akými sú Lisabon alebo Stuttgart používa bicykle na elektrický pohon väčšina obyvateľov. Až 70% všetkých cyklistov si ku zdolávaní horského prevýšenie zvolí elektrobicykel.

“Pri výbere elektrobicykla si starostlivo premyslite, aký typ je pre vás najideálnejší. Ak sú ciele vašich ciest náročné kopcovité terény, odporúčal by som elektrobicykel so stredovým pohonom. Pre tých, ktorí budú jazdiť prevažne v mestách, je ideálny model s predným pohonom. V ponuke sú aj elektrobicykle mestské, cestné, horské a trekové – posledné dva menované patria k najžiadanejším,” radí skúsený nákupca bicyklov Martin Kvapil. Zároveň nabáda majiteľa elektrobicykla k pravidelnej údržbe, ktorá by sa, najmä ak na bicykli dlhšiu dobu nejazdíte, mala skladať z občasného nabitia batérie (ideálne tak raz za dva mesiace) a predsezónnej kontrole v odbornom servise. Dôležité je hlavne správne nastavenie bŕzd, na elektrobicykloch sa najčastejšie používajú kotúčové hydraulické brzdy.

Na nabíjanie batérie by ste napokon nemali zabudnúť po každej jazde. Netreba príliš zdôrazňovať, že existujú príjemnejšie situácia než zostať uprostred dlhého kopca bez elektrického pohonu. V ceste môžete samozrejme pokračovať aj bez funkčnej batérie, ale vzhľadom k tomu, že je elektrobicykel znateľne ťažší než ten klasický, nebude jazda v kopcovitých terénoch úplne príjemná. Je potrebné mať tiež na pamäti, že batéria sa nevybíja rovnako – dlhšie vydrží ľahkému cyklistovi na chodníku pozdĺž rieky než stokilovému jazdcovi v horskom teréne vo veternom počasí. Ak teda dopredu nepoznáte dĺžku a dobu trvania vášho výletu, odporúčame vziať si so sebou nabíjačku alebo náhradnú baterku. Našťastie v Čechách i v zahraničí pribúda čoraz viac miest, kde si môžete svoj bicykel zadarmo nabiť. Batéria sa vyberá pomocou špeciálneho kľúča, takže k nabíjačke stačí pripojiť iba batériu, a nie celý bicykel. V ideálnom prípade sa nabíjacie stojany (označené oranžovou značkou Dobíjanie elektrobicyklov) nachádzajú v blízkosti hotelov, reštaurácií či kempov. V súčasnosti ich je v Čechách cez šesťsto (najviac na juhu Čiech) a ich počet stále narastá.

Rýchlosť elektrobicykla je obmedzená na 25 km / h. Po jej dosiahnutí sa elektromotor odpojí a vy šliapete ďalej ako na normálnom bicykli. Ak teda túžite po väčšej rýchlosti, záleží už len na sile vašich nôh a fyzickej zdatnosti. Kto by chcel na bicykli spáliť aj nejakú tú kalóriu, navolí si na riadidlách eko modus. Ten jazdcovi pri jazde len ľahko pomáha. Na výber máte z možností eko, tour, e-MTB a turbo. Mnohé elektrobicykle už majú možnosť walk asistent, čo využijete pri tlačení bicykla. Elektrobicykel je skrátka pre každého.

Zdroj: Hervis topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov