Zaujímavosti

2. svetová vojna: Klamlivý Deň D. 3. časť

deň d

videní: 1.2K

Pokračujeme treťou časťou článku o Dni D. Napriek tomu, že sa Britom podarilo zverbovať všetkých známych nemeckých agentov na ich území a urobiť z nich dvojitých agentov, svojim agentom Nemci bezvýhradne dôverovali.

Juan Pujol García bol katalánsky fantastik, ktorý sa ponúkol Britom, že pre nich bude vyzvedať, lenže tí ho odmietli. Rovnaký návrh učinil aj Nemcom. Tí ho prijali, napriek tomu sa im García nesnažil dodávať pravdivé informácie. Miesto toho im jednoducho servíroval to, čo si myslel, že chcú počuť.

Jeho informácie boli tak amatérske a častokrát mylné, že keď MI5 zistila, o koho ide, komentovala to tak, že je vôbec zázrak, keď zostal nažive tak dlho. Rýchlo ho angažovali a posielali tisíce dopisov neviditeľným inkoustom a viac ako tisíc falošných rádiogramov. Nemci túto záplavu dezinformácií prijímali bez výhrad.

Snad najúspešnejším zo všetkých týchto dvojitých agentov bol Srb Duško Popov. Päť rokov sa vydával za juhoslovanského obchodníka a cestoval medzi Britániou a Portugalskom. V auguste 1941 s ním Nemci boli tak spokojní, že ho poslali do Ameriky. Napriek tomu, že to dopadlo katastrofálne, pretože vzbudil podozrenie ako v FBI, tak u Nemcov, v októbri 1942 sa mu podarilo Nemcov úplne presvedčiť o úprimnosti. Hrdo ho označili za „najlepšieho muža, akého Abwehr (teda nemecká spravodajská služba) má.“

V roku 1944 Popov Nemcov predložil podrobnú správu, viac menej úplne vymyslenú, ktorá poukazovala na to, aké plány Spojenci majú. Na odberateľa svojho spravodajstva ohromne zapôsobil, dokonca tak, že ten suverénne oznámil do Berlína, že sa vylodenie v západnej Európe uskutoční najskôr na jar budúceho roka.

Nemecká rozviedka sa 100% spoliehala na falošné informácie, ktoré jej dodávali títo doubléri. Bola presvedčená, že sa blížia útoky britských síl na Nórsko a Dánsko a miestom vylodenia vo Francúzsku bude bez debaty Calais. Makety tankov a podobné prostriedky oklamali nemecký letecký prieskum tak, že tretia ríša očakávala útok všade, len nie v Normandii.

Zdroj: history topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov