Tipy a triky

Potraviny, ktoré do chladničky nikdy nedávaj

potraviny

videní: 806

Chladnička je jedným z najlepších vynálezov všetkých čias. Udržiava potraviny v čerstvom stave, no vieš čo do nej nepatrí?

Ušetril si pri poslednom nákupe v hypermakete desiatky eur a teraz sa tešíš z preplnenej chladničky? Neteš sa predčasne! Ak sa do chladničky dostane niečo, čo tam nepatrí, ani najmodernejšie technológie neuchránia tieto potraviny pred skazením či šírením mikroorganizmov.

Celý melón

Určite už vieš, že umiestnenie melónu alebo ananásu do chladničky zaberá neskutočne veľa miesta. A čo je dôležitejšie, skladovanie tohto ovocia v chladničke zastavuje proces dozrievania, čo znamená, že nebudú také chutné, ako keby si ich mal vonku pri izbovej teplote. Chladné teploty tiež znižujú počet zdravých antioxidantov. Takéto plody môžeš bez problémov nechať ležať na pracovnej doske, až kým ich nebudeš chcieť zjesť. Ak ti predsa len zostanú zvyšky (keďže nie všetci sme schopní zjesť 3 kilá naraz), daj ich do vzduchotesnej nádoby – tak ich udržíš čerstvé ďalšie tri dni.

Surové zemiaky

Potraviny, ktoré do chladničky nikdy nedávaj – 1.časť

Toto je veľmi lenivé riešenie pre zachovanie čerstvosti. Keď si prinesieš zemiaky z obchodu v sáčku, treba ich z neho vybaliť a umiestniť na dobre vetrané miesto – do košíka alebo do šuplíka na zeleninu. Chladné teploty totižto menia komplexné škrobové uhľohydráty, ktoré sa nachádzajú v surových zemiakoch. To spôsobí, že stratia chuť a budú viac horké ako sladké. Hlavné je, aby neboli na slnku.

Med

Med je naozaj prírodný všeliek. Navyše, vďaka vysokému obsahu cukru nepotrebuje prírodný med žiadny ďalší konzervačný prostriedok. V skutočnosti schovávanie tohto pokladu prakticky zaručí, že keď budeš chcieť, tak túto dobrotu z pohára len tak nedostaneš. Po opätovnom schladení med stvrdne a skryštalizuje, takže sa mu v chladničke naozaj nepáči. Ideálne miesto preňho je v špajzi alebo nejakej skrinke, kde môže odpočívať mimo nadmernej teploty. Ešte jeden tip: Ak si už med do chladničky dal – nevyhadzuj ho. Jednoducho vlož nádobu s medom do horúcej (nie vriacej!) vody a počkaj, kým sa nevráti do tekutého stavu.

Paradajky

Ak nechceš, aby tvoje čerstvé paradajky chutili ako kus kartónu a lepenky, nedávaj ich do chladničky. Po zbere rajčiny naďalej dozrievajú a vyvíjajú si chuť, no platí to iba pri izbovej teplote. „Podnebie“ v chladničke zastavuje tento dôležitý proces a toto ovocie/zelenina iba stráca chuť. Paradajky môžeš jednoducho skladovať na pracovnej doske mimo priameho slnečného svetla. Veď sa tam aj tak dlho neohrejú. Ak pestuješ svoje vlastné rajčiaky, pri zbere odstrihni aj trošku zo stonky. Pripojená materská rastlina pomáha udržiavať paradajky čerstvé ešte dlhšie a dodáva im špecifickú chuť.

Cibuľa

Cibule, Zelenina, Potraviny, Zdravé, Trh Se Zeleninou

 

Chladné teploty a vysoká vlhkosť v chladničke pôsobia na cibuľu veľmi zmätočne. Rozbíjajú totižto jej vláknitú štruktúru, čo vedie k urýchlenému riziku vzniku plesní. Pre čo najlepšie zachovanie chuti a štruktúry skladuj cibuľu na dobre vetranom, tmavom a nie tak chladnom mieste, ako je chladnička. Košík s otvoreným vrchom v komore je úplne ideálny. Nie nadarmo si v babkinej špajze na zemi uvidel ako prvý vždy košík s cibuľou.

Chlieb

Ukladaj chlieb do chlebníka alebo na poličku v kuchyni, ale nikdy nie do chladničky. Chladený chlieb je síce menej náchylný na tvorbu plesní, no stáva sa z neho tvrdá, žuvacia hmota, ktorá bude ako chlieb iba vyzerať. Ak vieš, že neminieš tieto potraviny skôr, ako splesnivejú, zabaľ prebytok do sáčku a ulož ho do mrazničky. Takto vydrží až jeden mesiac a budeš ho mať vždy po ruke.

Zelené avokádo

Potraviny, ktoré do chladničky nikdy nedávaj – 2. časť

Mnohé avokáda, ktoré sú k dispozícii na pultoch obchodov s potravinami, sú zelené a tvrdé. Takže, keď si ich prinesieš domov, potrebujú ešte niekoľko dní predtým, ako budú pripravené na konzumáciu. Zrejú však iba vtedy, keď ich necháš mimo chladničky. Avokádo by sa malo chladiť iba vtedy, keď už na ňom vidíš, že je úplne zrelé a nechceš ho ešte zjesť. Chladenie ti potom poskytne ďalší deň k dobru.

Jahody

Chladené jahody nemajú takú sladkú chuť a prichádzajú o svoju typickú štruktúru. Pre lepšie zachovanie sladkosti ich skladuj na priamom slnečnom svetle, ktoré im robí naozaj dobre. O tom, že ich treba zjesť do troch dní od kúpy ti snáď nemusíme hovoriť, inak začnú hniť. Ešte jedna malá rada – keď ich prinesieš domov, neumývaj ich, až kým ich nebudeš jesť. Jahody sa po umývaní rýchlejšie kazia.

Cesnak

Ak si mal niekedy cesnak v chladničke, určite vieš, že po pár dňoch ti začne klíčiť. Cesnakové strúčiky sú navyše vo vlhkých podmienkach náchylné k rastu plesní, o ktorých ani nevieš. Pre najlepšiu cesnakovú chuť ich môžeš zavesiť do rohu kuchyne, kde na nich nebude svietiť priame slnečné svetlo. Ak ti z celej cibuľky zostane pár strúčikov, ďalší deň alebo dva vydržia v chladničke. Potom už sa už nebudú dať porovnať s čerstvým cesnakom.

Otvorené plechovky od potravín

Máš plechovku zeleniny, no neminul si celé množstvo? Kam s ňou? Do chladničky nie! Síce je pravda, že nízke teploty zabraňujú produktu v tom, aby sa pokazil, no kvôli konzerve môže jedlo získať kovovú chuť. Je to tak kvôli kyselinám, ktoré sa vylúhujú do jedla zo samotnej konzervy. Najlepším spôsobom, ako skladovať nepoužité konzervy jedla, je premiestniť ich do samostatnej vzduchotesnej nádoby a potom dať chladiť. A konzervu môžeš hodiť do recyklovaného odpadu.

Nezrelé banány

Rovnako ako iné druhy ovocia na tomto zozname, aj banány dozrievajú pri izbovej teplote – nie však, keď ich uložíš do chladničky. Až keď budú zrelé, potom ich môžeš dať do chladiacej skrine. Úplne zrelý banán časom sčerná, ale toho sa netreba báť. Sčernenie nastáva v dôsledku obsahu etylénu v banánovej koži, ktorá podlieha chemickým zmenám, keď je vystavená nízkym teplotám.

Kokosový olej

Potraviny, ktoré do chladničky nikdy nedávaj – 2. časť

Kokosový olej vydrží pri izbovej teplote až dva roky, takže ho nemusíš skladovať v chladničke, keďže je následne ťažké a prakticky nemožné ho vytiahnuť z nádoby. Na rozdiel od niektorých olejov, ktoré zostávajú kvapalné pri chladných teplotách, kokosový olej obsahuje vysoké percento nasýtených tukov, ktoré spôsobujú jeho tuhnutie.

Tekvice

Keď do chladničky vložíš tekvicu z jesennej úrody, bude mať nevýraznú chuť a dodá jej to hebkú textúru. Na uchovávanie čerstvej zeleniny nepotrebuješ chladničku. Ak sa tieto obľúbené potraviny skladujú na tmavom, chladnom (nie až tak chladnom) mieste, napríklad v nevyhrievanom suteréne, zostanú životaschopné dva mesiace alebo dlhšie. Zostatkovú surovú tekvicu je možné nakrájať na kúsky a zmraziť na ďalšie dva mesiace.

Jablká

Kým jablká zostanú v chladničke dlhšie čerstvé, obsah etylénu v ich šupke môže spôsobiť rýchlejšiu kazivosť ostatných produktov v okolí. Ak skutočne chceš jablká schladiť, najskôr ich vlož do vzduchotesnej nádoby, aby si zabránil pokazeniu ostatných potravín v chladničke.

Bazalka

Basile, Herb, Kulinářské Byliny, Koření, Zelená

Ak máš veľa bazalky na použitie, nechaj ju na stole v pohári s vodou, tak ako keby si mal doma kyticu kvetov. Pretože ak by si dal bazalku do chladničky, absorbovala by vôňu ostatných potravín a jej listy by sčerneli.

Čokoláda

Nikto nechce čeliť momentu, kedy bude musieť vyhodiť čokoládu do koša. Udržiavanie tejto životne dôležitej maškrty v chladničke ju síce neskazí, ale absorbuje zápach iných potravín a mení konzistenciu. V skrinke na sladkosti jej bude najlepšie.

Medzi ďalších pár potravín, ktoré do chladničky nedávaj, patrí aj nezrelé mango a broskyne.

 

Zdroj: lifealth topdesat

 

b
Komentáre
Hore

online geldanlagen geldanlagen