II. svetová vojna

Hrdina druhej svetovej vojny: Raoul Wallenberg a jeho nejasný osud 2. časť

hrdina

videní: 1.1K

Pokračujeme druhou časťou článku o hrdinovi druhej svetovej vojny menom Raoul Wallenberg. Tento Švéd pomáhal utiecť pred deportačnými zákonmi niekoľkým tisíckam maďarských Židov. Pod diplomatickým pasom robil všetko, čo sa len dalo.

Wallenberg najal v Budapešti 32 budov a prehlásil ich za súčasť švédskeho veľvyslanectva, takže boli pod diplomatickou ochranou. Na dverách bol zavesený nápis Švédsky výskumný ústav alebo tiež Švédska knižnica a na čele budovy viseli švédske vlajky. Tieto „organizácie“ sa stali útočiskom pre 10 000 Židov.

Wallenberg sa dokonca vyšplhal na strechy vagónov plných Židov, ktorí mali byť deportovaní do Osvienčimu, a napriek tomu, že mu Nemci prikazovali, aby okamžite zliezol, rozdával pasažierom ochranné pasy. Potom naňho Maďari dokonca strieľali, ale on pasy rozdával aj ďalej. Nemcov i Maďarov svojim odhodlaním priam ohromil. Obdivovali jeho odvahu a nechali ho pokračovať, dokiaľ nerozdal všetky pasy, ktoré mal. Potom všetkých cestujúcich s novým dokladom vyzval, aby z vlaku vystúpili a presunuli sa k pristaveným automobilom.

Dňa 29. októbra 1944 na Budapešť zaútočili sovietske jednotky pod velením maršala Rodiona Jakovleviča Malinovského a na konci decembra mesto úplne obkľúčili. Malinovskij 17. januára 1945 predvolal Wallenberga do svojho hlavného stanu v Debrecíne. Švéd sa spriateľmi rozlúčil so slovami: „Odchádzam k Malinovskému… buď ako hosť, alebo ako väzeň. To zatiaľ neviem.“

Rusi ho zatkli a od tohto okamihu je jeho osud neistý. 8. marca 1945 maďarský rozhlas – pevne pod sovietskou kontrolou – oznámil, že bol Wallenberg cestou do Debrecínu zavraždený. Naznačil, že ho zabilo gestapo alebo maďarská fašistická Strana šípových krížov. Švédska vláda prijala sovietsku správu o jeho úmrtí a tým to celé skončilo. O jeho smrti bohužiaľ existuje ešte niekoľko iných správ, všetky však rozporuplné, rovnako ako rozličné informácie, že vojnu prežil. Pokračujeme záverečnou – treťou časťou článku s názvom Hrdina druhej svetovej vojny: Raoul Wallenberg.

Zdroj: dw topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov