Zaujímavosti

Konšpirácie o Martinovi Bormannovi: Bol zaujimavým pre Spojencov? 2. časť

Konšpirácie o Martinovi Bormannovi: Zapojené Spojené štáty?

videní: 979

Ako sme v rámci prvej časti uviedli, existujú dva protiargumenty, ktoré hovoria, že napriek tomu, že nebol Bormann ako iní bývalí nacisti užitočný, mohol mať pre Spojencov predsa len svoju cenu. Všetci, ktorí ste čítali prvú časť, už o prvom protiargumente viete. Poďme sa pozrieť na ten druhý.

Druhý protiargument je ešte podivnejší ako prvý. Namieta, že Martin Bormann vydal Spojeným štátom v ponorke U-234 nemecký obohatený urán. Ďalej sa traduje, že predal nemecké jadrové tajomstvá, a možno dokonca funkčnú atómovú zbraň. Na podporu tejto teórie sa hovorí o dvoch faktoch. Po prvé o zozname nemeckých a rakúskych vedcov zostavených veliteľom vedeckej sekcie gestapa Wernerom Osenbergom. Tento zoznam následne využíval kapitán námorníctva USA Ransom Davis ako podklad k lanáreniu vedcov v rámci operácie Paperclip.

Osenberg bol dolapený v roku 1945 a intervenovaný v Nemecku, ale netrvalo dlho a bol prevezený do Francúzska. Tam nadviazal styk so Spojencami a poskytol im mená vedcov, ktorých služby by preňho boli užitočné. O Bormannovej angažovanosti sa uvažuje na základe toho, že vedel o Osenbergovej evidencii a mal k nej prístup. Bormann mal taktiež blízko ku Gehlenovi, povojnovému šéfovi západonemeckej tajnej služby, a k plukovníkovi SS Ottovi Skorzenyom.

Ďalej sa hovorí o tom, že vojenské ťaženia generála Pattona proti tajným nacistickým projektom boli tak presné, že jeho informácie mohli pochádzať jedine z „interného“ zdroja, ktorým by pokojne mohol byť napríklad aj Bormann. Ako druhý argument v prospech tejto myšlienky je to, že krátko pred zhodením atómovej bomby na Hirošimu Američania letecky prepravili do USA nemeckého fyzika Rudolfa Fleischmanna. Prečo boli jeho odborné znalosti tak naliehavo potrebné? Nastali snáď v projekte Manhattan na poslednú chvíľu nejaké problémy?

Osenbergov zoznam s veľkou pravdepodobnosťou pomohol v rámci operácie Paperclip pretiahnuť nemeckých vedcov a Bormann obsah zoznamu takmer určite poznal. To je však v otázke jeho prežitia nepodstatné. To isté platí o Fleischmannovom náhlom lete do Ameriky. Jeho odborné znalosti s otázkou miesta Bormannovho pobytu nesúvisia. Napriek tomu, že sú tieto fakty zaujímavé, pre Bormannov osud nemajú význam. Pokračujeme treťou – záverečnou časťou článku s názvom Konšpirácie o Martinovi Bormannovi.

Zdroj: Wiki | topdesat

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov