Zaujímavosti

Deti inšpirujú LEGO, aby spravili kocky ekologickými

lego

videní: 965

Tie LEGO kocky, s ktorými si sa hrával ako dieťa (a možno to stále robíš), by mohli plávať v oceáne viac ako 1 000 rokov. Dánska firma sa snaží vďaka deťom o dramatickú a ekologickú zmenu.

V rámci svojho najnovšieho prísľubu začne spoločnosť LEGO od roku 2021 vymieňať plastové tašky za papierové. Deti ju totiž v listoch žiadali, aby vyradila plastové tašky na jedno použitie. Tento prísľub je súčasťou nedávneho oznámenia spoločnosti LEGO,  že počas troch rokov investuje 400 miliónov dolárov do zlepšenia svojich snáh o udržateľnosť. Spoločnosť sa bude snažiť vyrábať všetky svoje kocky z udržateľných materiálov do roku 2030, udržateľné obaly do konca roku 2025 a všetky výrobné operácie uhlíkovo neutrálne do konca roku 2022.

Deti inšpirujú LEGO, aby spravili kocky ekologickými

„Od detí sme dostali veľa listov o životnom prostredí, v ktorých nás žiadali o odstránenie plastových obalov na jedno použitie. Už nejaký čas skúmame alternatívy a vášeň a nápady od detí nás inšpirovali k tomu, aby sme začali robiť zmeny,“ uviedol vo vyhlásení Niels B Christiansen, generálny riaditeľ spoločnosti LEGO Group. „Nemôžeme stratiť zo zreteľa základné výzvy, ktorým čelia budúce generácie. Je veľmi dôležité, aby sme teraz podnikli okamžité kroky na záchranu planéty a budúcich generácií.“

Odhaduje sa, že od začiatku výroby spoločnosti v roku 1949 bolo vyrobených okolo 440 miliárd LEGO dielikov – a tie tak skoro nezmiznú. Štúdia zo začiatku tohto roka, publikovaná v časopise  Environmental Pollution, odhadla, že plastové kocky môžu v prostredí prežiť v rozmedzí od 100 do 1 300 rokov.

Deti inšpirujú LEGO, aby spravili kocky ekologickými

Asi 80 percent dielikov LEGO je vyrobených z látky na báze ropy známej ako akrylonitril-butadién-styrén alebo ABS. Bohužiaľ, je skutočnou výzvou nájsť biologicky odbúrateľnú alternatívu k tomuto materiálu, ktorá je stále robustná, bezpečná a na pohľad ľahká. Spoločnosť LEGO  sa v súčasnosti zaoberá myšlienkou výroby väčšiny svojich kociek z polyetylénu na báze cukrovej trstiny a nie z plastu na báze ropy, bude to však výzva.

Aby sa ubezpečili, že nové kocky a kúsky sú bezpečné a praktické, LEGO má program udržateľných materiálov. V tom sa nachádza viac ako 150 odborníkov pracujúcich na zlepšovaní udržateľnosti ich výrobkov a obalov. V čase, keď svet čelí mnohým výzvam, musia spoločnosti podniknúť kroky na zabezpečenie trvalého pozitívneho vplyvu na životné prostredie.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov