II. svetová vojna

2. svetová vojna: Klamlivý Deň D. 1. časť

deň d

videní: 1.3K

Niet pochýb, že Spojenci boli oveľa väčšmi rafinovaní a v tomto konaní úspešnejší ako Nemci, čo sa týka dezinformácií podsúvaných nepriateľovi. „Muž, ktorý neexistoval“ (o ktorom sme už písali samostatnú sériu článkov) uľahčil inváziu na Sicíliu a taktiež prispel k porážke Nemecka v bitke pri Kurskom oblúku. Ohľadom dňa invázie sa toho času taktiež rozvírili hladiny konšpiračných vôd. A práve im sa v nasledujúcej sérii článkov budeme venovať.

Napriek tomu všetkému sa Nemci nechali „napáliť“ Spojencami už v roku 1943, dopriali im to potešenie, aby ich napálili o rok na to aj s vylodením v Normandii. Napriek tomu, že si Hitler uvedomoval, že Spojenci podniknú inváziu do severného Francúzska, nahováral si, že ich zadrží Atlantický val.

Príprava operácie Overlord (teda invázia do Normandie) zabrala Spojencom celý rok. Spolu s komplexnou a detailnou vojenskou a technickou prácou sa rozpútala rozsiahla dezinformačná kampaň, ktorá mala za úlohu Nemcov a velenie ich vrchných vojsk uviesť do omylu.

Úlohu zosnovať celé uvedenie do omylu dostali dvaja poprední predstavitelia MI5: Thomas Robertson a John Masterman. Tí si už vychutnali pozoruhodný úspech v dueli s nemeckou rozviedkou. Do roku 1942 Briti urobili z každého známeho nemeckého vyzvedača na svojom území dvojitého agenta.

Strojcovia klamlivej akcie vedeli, že invázia začne niekde medzi Cherbourgom a Dunkerqom. Za najpravdepodobnejšie miesto považovali Calais. Ležalo najbližšie k Británii, čo pre lode predstavovalo najkratšiu trasu plavby, a v neposlednej rade sa v ňom nachádzali dva veľké oceánske prístavy. Ak by ho spojenci dobyli, otvroila by sa im cesta do Paríža a ďalej do Porúria, srdca nemeckého priemyslu.

Hitler určite počítal s tým, že Spojenci vtrhnú do Francúzska cez Calais. Svojim generálom povedal: „Tu musí nepriateľ zaútočiť a taktiež zaútočí a práve tu – pokiaľ nás všetko, čo tomu nasvedčuje, neklame – dôjde k rozhodujúcej bitke s výsadkovým a vyloďovacími silami.“ Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: history topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov