II. svetová vojna

Hrdina druhej svetovej vojny: Raoul Wallenberg 1. časť

hrdina

videní: 995

Raoul Wallenberg bol švédsky diplomat a podnikateľ. Počas druhej svetovej vojny zachránil život niekoľkým tisíckam maďarských Židov. Pozrite sa spoločne s nami na životný príbeh tohto hrdinu druhej svetovej vojny v troch častiach článku.

Od roku 1938 v Maďarsku počas diktatúry admirála Miklosa Horthyho niekoľko zákonov obmedzovalo Židov v účasti na vláde, prísne stanovovali počet, koľko z nich môže zastávať určitú pozíciu či povolanie, a dokonca zakazovali zväzok medzi židovským a nežidovským občanom. Tieto opatrenia komplikovali život spolumajiteľovi Wallenbergovho podniku v Maďarsku Kálmanovi Lauerovi, a preto bol Švéd nútený konať zaňho a často do Maďarska cestoval. Netrvalo dlho a plynule hovoril maďarsky a nadväzoval kontakty s miestnymi ľuďmi.

Napriek celej antisemitskej politiky admirála Hortha vo svojej krajine nezaviedol hrozné konečné riešenie a po porážke Nemecka pri Stalingrade začal tajne vyjednávať s Britániou a Amerikou. Tým rozzúril Hitlera, ktorý krajinu okupoval, a vyslúžil si od neho domáce väzenie. Nemecko následne dosadilo svojho človeka, ale skutočnú moc vykonával nemecký vojenský guvernér generálmajor SS Edmund Veesenmayer.

Ten začal v apríli 1944 deportovať maďarských Židov do vyhladzovacích táborov v Poľsku. Hlavným organizátorom týchto nútených deportácií bol Eichmann a „podarilo“ sa mu atakovať 12 000 Židov za deň.

Wallenberg bol potom požiadaný, aby v Maďarsku zastupoval Výbor pre vojnových utečencov. Na nátlak od Američanov ho švédska vláda pridelila k veľvyslanectvu v Budapešti a v júli 1944 tam nastúpil na nové miesto.

Do tej doby Eichmann deportoval už 100 000 maďarských Židov. Väčšina z nich bola odoslaná do Osvienčimu a zavraždená. V Maďarsku sa však ešte pohybovalo230 000 Židov a Wallenberg sa rozhodol pre ich záchranu urobiť aj nemožné. Vydával „ochranné pasy“, ktorých držitelia platili za švédskych občanov (takže nepodliehali deportačným nariadeniam), a podplácal maďarských a nemeckých úradníkov, aby ďalším umožnili uniknúť. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Hrdina druhej svetovej vojny: Raoul Wallenberg.

Zdroj: dw topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov