Zaujímavosti

Konšpirácie o Martinovi Bormannovi: Zapojené Spojené štáty? 1. časť

Konšpirácie o Martinovi Bormannovi: Zapojené Spojené štáty?

videní: 1.3K

V nedávnej minulosti sme vám priniesli sériu článkov o nacistickom pohlavárovi menom Martin Bormann. O jeho živote sa napísalo už niekoľko kníh. Aj po rokoch od skončenia druhej svetovej vojny je záujem o jeho tajomstvom opradenú smrť enormný. Bol naverbovaný inou mocnosťou?

Operácia Paperclip bol na konci vojny plán, ako získať bývakých nacistických a japonských vedcov do služieb Spojených štátov amerických a Británie. Než tí vyvolení začali pracovať pre nového zamestnávateľa, spravidla dostali novú identitu. Do svojej sféry vplyvu získavali bývalých nacistov nielen Spojenci, ale aj Rusi.

Má sa za to, že kvôli tomu, ako bol Bormann všeobecne známy, nemohol byť naverbovaný otvorene, ako sa stalo napríklad v prípade von Brauna, a tak bol prepašovaný do bezpečia a dostal novú identitu. Následne sa do sveta vypustila falošná správa o jeho smrti. Navonok sa táto teória javí ako uveriteľná, ale má vážne trhliny.

V prvom rade mal Bormann na svojich rukách viac krvi než väčšina nacistov, takže je takmer nemysliteľné, že by sa jeho vedomá preprava do bezpečia obišla bez protestov. Dokonca ani Stalin, ktorý sa domnieval, že vojnu možno prežil Hitler, o Bormannovi nič také netvrdil.

V každom prípade je diskutabilné, či mal Bormann za oplátku za to, že ho spojenci ušetria, čo ponúknuť. Na rozdiel od Dambergera, von Brauna a ďalších nacistov angažovaných prostredníctvom operácie Paperclip nebol vedcom a nedisponoval výnimočnými schopnosťami.

V podstate to bol vyzdvihovaný pracovník v kartotéke, ktorý sa za Hitlerovho chaotického vedenia tešil neprimeranej moci. Táto námietka naráža na dva protiargumenty, z ktorých ani jeden nebol nikdy dokázaný. Jeden znie tak, že Bormann mal pod palcom nacistické financie a taktiež prístup k ulúpenému pokladu, zlatým rezervám a inému imaniu. Traduje sa, že to všetko ponúkol Američanom výmenou za svoje bezpečie. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Konšpirácie o Martinovi Bormannovi.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov