Zaujímavosti

10 najdrahších chemických prvkov na svete


videní: 3.2K

Chemické prvky sú stavebnými prvkami všetkého, čo vidíme okolo nás. Existuje 118 chemických prvkov, z ktorých až 94 nájdeme prirodzene v prírode (napr. železo, striebro zlato). Zvyšné prvky sú syntetické (napr. curium a kalifornium). V dnešnom článku si predstavíme 10 najdrahších chemických prvkov na svete. Niektoré z nich sú veľmi zriedkavé, zatiaľ čo dopyt na trhu je obrovský. Práve táto skutočnosť má na svedomí tieto závratné sumy, z ktorých sa ti zatočí hlava. Malá poznámka, ceny sú orientačné a premenlivé.

10. Zlato (50 € za gram)

zlatochem

Zlato je jedným z najznámejších a najpoužívanejších chemických prvkov na svete. Jeho využitie nájdeme napríklad v šperkoch. Takmer každá starodávna civilizácia na Zemi považovala tento kov za cenný. Veda taktiež dokázala, že niektoré vlastnosti zlata sú perfektné pri využití v elektronike. Jedinou prekážkou je vysoká cena takýchto výrobkov, práve kvôli zlatu. Preto sa výrobcovia držia lacnejších alternatív.

V najčistejšej forme je zlato svetlé, mierne načervenalé, mäkké a tvárne. Zlato je jedným z najžiadanejších chemických prvkov a preto ho zaraďujeme na desiate miesto.

09. Ródium (52 € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Ródium sa používa najmä v automobilovom priemysle. Používa sa na výrobu katalyzátorov. Jeho najväčším plusom je vysoká odolnosť voči korózii a najagresívnejším chemikáliám. Ródium sa využíva aj pri výrobe šperkov. Najmä na tenké pokovanie bieleho zlata pre zlepšenie jeho vzhľadu.

08. Platina (54 € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Platina je ďalším z kovov, ktorý je extrémne odolný voči korózii. Táto odolnosť je vysoká aj pri vyšších teplotách. Vzhľadom na vzácnosť tohto prvku sa vyrába ročne len niekoľko ton výrobkov z tohto chemického prvku. Používa sa aj na výrobu šperkov a má niekoľko praktických aplikácií v rôznych oblastiach, ako sú automobily, stomatológia a dokonca aj medicína.

07. Lantán ( 57 € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Lantán je strieborno-biely kovový prvok. Je dosť mäkký. Prerezať ho dokážeš obyčajným kuchynským nožom. Patrí do skupiny vzácnych zemín. Samostatne čistý prvok nie je veľmi užitočný. Avšak jeho zlúčeniny sú aplikované v rôznych oblastiach. Používa sa v katalyzátoroch, uhlíkových lampách pre štúdiové svetlá, projektoroch a taktiež v zapaľovacích častiach zapaľovačov a bateriek. Kvôli vzácnosti tohto prvku je cena pomerne vysoká.

06. Lutécium (62 € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Lutécium sa taktiež radí do skupiny vzácnych zemín. Ale na rozdiel od lantánu, lutécium má veľmi málo možností v komerčnom využití. Avšak, stabilné lutécium sa dá využiť ako katalyzátor pri krakovaní ropy a taktiež sa môže použiť v alkylácii, hydrogenácii a polymerizácii.

05. Skandium (242 € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Skandium je ďalším chemickým prvkom, ktorý je zaradený do skupiny vzácnych zemín. V sedemdesiatych rokoch sa pozorovalo, že skandium pôsobí pozitívne na hliníkové zliatiny. V dnešnej dobe je preto jeho použitie v takýchto zliatinách jeho jediným hlavným uplatnením. Celosvetový obchod s oxidom skandia sa pohybuje na úrovni 10 ton ročne. Za jeho jediný gram však zaplatíš približne 242 €.

04. Plutónium (3577 € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Hlavné využitie plutónia, ako už zrejme tušíš, je v jadrových zbraniach a jadrových reaktoroch. Plutónium 239 a plutónium 241 sú dôležitými štiepnymi materiálmi. V praxi to znamená to, že dokážu udržať reťazovú jadrovú reakciu. Plutónium je vysoko rádioaktívne, čo spôsobuje, že tento chemický prvok je mimoriadne nebezpečný pre človeka. Ak si však stále ochotný si tento prvok kúpiť, priprav si najmenej 3577 € za gram. Samozrejme, ak ti ho vôbec bude niekto ochotný predať.

03. Uhlík (58 000 € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Uhlík je jedným z najdôležitejších chemických prvkov nášho života. Určité množstvo sa nachádza aj v našom ľudskom tele. Jeho vysoká cena sa samozrejme netýka uhlia a grafitu. Ak sú však atómy uhlíka usporiadané v určitom poradí, môžu mať extrémne vysokú hodnotu. Takýto uhlík poznáme vo forme diamantu.

02. Kalifornium (25 – 27 miliónov € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Tento chemický prvok bol prvýkrát objavený v roku 1950 na Kalifornskej univerzite. Ten objavili pri bombardovaní curia časticami alfa. Odvtedy sa vyrobilo len niekoľko gramov. Odhadovaná cena jedného gramu je približne 25 miliónov €. Táto cena je oprávnená ak beriem do úvahy to, že ročne sa vyrobí iba pol gramu tohto vzácneho chemického prvku.

01. Francium (1 miliarda € za gram)

10 najdrahších chemických prvkov na svete

www.wonderslist.com

Jeden gram francia nebol nikdy pozorovaný. Polčas tohto prvku je približne 22 minút, čo znamená, že akékoľvek viditeľné množstvo prvku sa okamžite vyparí. Predpokladá sa však, že francium je vysoko reaktívny kov.

Najväčšie množstvo tohto prvku, ktoré bolo kedy vytvorené v laboratóriu, bol zhluk viac ako 300 000 atómov. Ak by niekto chcel kúpiť jeden gram tohto chemického prvku, musel by si pripraviť približne miliardu €. A vyhodiť za niečo miliardu €, čo zmizne v priebehu niekoľko minút je veľmi nepraktické.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov