TOP 10

Psy: 10 plemien, ktoré sú ideálne do bytu

psy

videní: 2.1K

Si milovníkom týchto štvornohých uslintaných chlpatých kôpok šťastia? Nemáš však vilu s veľkým pozemkom a dostatočným výbehom? Bojíš sa, že bude psík v byte trpieť? Máme pre teba riešenie! Tieto psy sú do bytu ako stvorené (alebo vyšľachtené).

V prvom rade si treba uvedomiť, na čo bol daný druh psa šľachtený. Dnes poznáme vyše 300 druhov psích plemien, a tak sa medzi nimi nájdu aj také, ktorým život na menšej ploche nevadí. Pudy nezastavíš a ak nechceš mať doma každý týždeň roztrhané vankúše a topánky, pitbula ti neodporúčame. Nie každý však obľubuje malé psy. Budeš sa čudovať, no aj pre takých máme v našom článku riešenie. Čítaj ďalej.

psy

Po druhé, každý pes je samostatný jedinec. žiadne dva psy sa nebudú správať rovnako, ani keď sú rovnakého plemena. Majú odlišné povahy, sú jedinečné. Veľa závisí aj od výchovy a tvojho prístupu.

Ak už si vzal do úvahy tieto aspekty a chceš si zaobstarať kamaráta na život a na smrť, máme pre teba pár tipov. Toto sú psy, ktoré sa hodia do bytu:

1. Čivava

Čivava je najmenší pes na svete. Je veľmi dobrodružná a treba na ňu občas dávať pozor. Postačia jej aj krátke prechádzky. Buď opatrný, ak máš doma už iného miláčika alebo menšie deti – môžu čivave ľahko ublížiť. Sú to odvážne psy. Strážia si svoje teritórium a uznávajú „vodcu“. Vyberú si zvyčajne jedného človeka, ktorého rešpektujú viac, než ostatných

psy

2. Gavalieršpaniel Kráľ Karol

By Andreweatock - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By Andreweatock – Own workCC BY-SA 3.0Link

Španieli boli šľachtení najmä ako spoločníci pre šľachtu. Ľahko sa prispôsobia životnému štýlu svojho majiteľa. Dobre vychádza aj s inými zvieratami a deťmi. Jediným problémom pri tomto plemene môže byť zložitejšia starostlivosť o srsť.

3. Anglický chrt

By Gnebulon - Photographed my dog in our home., CC BY-SA 3.0, Link

By Gnebulon – Photographed my dog in our home., CC BY-SA 3.0Link

Niečo pre milovníkov väčších psov. Anglický chrt je mierumilovný a pokojný psík. Potrebuje dlhšie prechádzky aspoň raz denne, no vo vnútri je spokojný. Tieto psy vedia vyvinúť vysokú rýchlosť, pričom na udržanie svojich svalov v dobrej kondícii nepotrebujú extrémne dlhé prechádzky.

4. Mops

psy

Mopslík je priateľské plemeno vhodné do spoločnosti ľudí. Zvyčajne nie je agresívny, dobre vychádza so zvieratami aj deťmi. Chce byť centrom pozornosti svojho pána. Pre svoj krátky nos je náchylný na prehriatie, takže potrebuje zvýšenú starostlivosť najmä v lete.

5. Bišón 

Bišóny boli odpradávna šľachtené ako spoločnosť pre ľudí. Sú to veľmi hravé a energické psíky. Potrebujú však zvýšenú pozornosť pri starostlivosti o srsť.

6. Šeltia

Autor: No machine-readable author provided. Pleple2000 assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, Odkaz

Autor: No machine-readable author provided. Pleple2000 assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0Odkaz

Táto mini kólia pôvodne strážila ovce. Rada poslúcha, rýchlo sa učí. Okamžite sa aklimatizuje a dobre vychádza so „svojou svorkou“. K cudzím je ale nedôverčivá. Miluje dlhšie prechádzky, na ktorých sa môže vybehať a vypustiť svoj lovecký inštinkt.

7. Jorkšírsky teriér

psy

Jorkšír bol pôvodne šľachtený na lov myší a potkanov. Kto by ale odolal tým očkám? Časom sa z nich teda stali najmä spoločenské psy. Jeho lovecké inštinkty sa prejavujú dodnes. Je nebojácny, hravý a energický. Dôležité je, že namiesto srsti má vlas, čo síce znamená zvýšenú starostlivosť o jeho kožúšok, na druhej strane však nepĺzne a je vhodný aj k alergikom.

8. Pudel

By Tim Wilson from Blaine, MN, USA - Full attention, CC BY 2.0, Link

By Tim Wilson from Blaine, MN, USA – Full attentionCC BY 2.0Link

Pudel je registrovaný v štyroch veľkostiach. Do bytu sú samozrejme vhodné menšie z nich. Sú priateľské a spoločenské, majú radi prechádzky a ťažšie si zvykajú na cudzích ľudí. Jeho srsť si vyžaduje väčšiu pozornosť.

9. Ši-cu

By DavidoJames - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By DavidoJames – Own workCC BY-SA 3.0Link

Psy tohto plemena sú vhodné do interieru nielen vďaka svojej veľkosti, ale aj spoločenskosti. Nadovšetko miluje svojho pána, od cudzích si však drží odstup. Nie je náročný na pohyb, je hravý a bystrý.

10. Pražský krysařík

Známy skôr ako ratlík je pes českého pôvodu. Plemeno nie je síce uznané, no u nás je veľmi obľúbené. Dnes je ratlík dobrým spoločníkom, oddaný, priateľský a nenáročný na starostlivosť.

Zdroj: Svetpsovtopdesat | pes-portal

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov