Zaujímavosti

Mechelenský incident: Zmena plánu (4. diel)

Mechelenský incident: Zrútenie lietadla prevážajúceho tajné dokumenty

videní: 1.0K

Blížime sa do finále článku o mechelenskom incidente. Belgický atašé v Berlíne medzitým varoval svoju vládu. Oznámil, že sa od „spoľahlivého informátora“ – v súčasnosti už vieme, že sa jednalo o antinacistického plukovníka Hansa Ostera – dozvedel, že sa útok uskutoční zajtra, aby sa predošlo protiopateniam. Pozrite sa spoločne s nami na štvrtý diel.

V tom okamihu sa do myslenia Belgičanov vkradli pochybnosti. Van Overstraeten sa divil, ako to, že informátor vie o plánoch, ktoré neboli zverejnené. Mohlo by ísť o premyslený nemecký manéver, ktorý má vyprovokovať unáhlené konanie? Napriek pochybnostiam však varoval, že sa blíži útok, a belgický vojenský veliteľ následne vydal rozkaz, ktorý rušil dovolenku v ozbrojených silách.

Holanďania na rozdiel od Belgičanov informáciu nevzali vážne. Síce vojakom taktiež zrušili dovolenku, ale inak nereagovali. Nemci za ten čas horúčkovito zvažovali následky nečakaných komplikácií. Napriek tomu, že verili, že sú plány nečitateľné, Jodl mal stále obavy, obzvlášť keď Francúzi a Belgičania vyvíjali aktivitu. Naviac sa zhoršilo počasie, inváziu sťažovalo silné sneženie. Jodl preto Hitlerovi poradil, aby plán odložil, a ten s neochotou súhlasil.

Po upustení od pôvodného plánu útoku nasledovalo radikálne prehodnotenie stratégie. Panujú však rôzne názory na to, či by sa tak stalo aj v prípade, že by sa tajné dokumenty nestratili v Mechelene.

Hitler mal k pôvodnému plánu vždy výhrady. Domnieval sa, že je príliš predvídateľný a staromódny a že je potrebné prísť s dynamickým postupom. O pôvodnom pláne pochyboval aj Erich von Manstein. Niekoľko mesiacov bojoval za inú stratégiu útoku. 13. februára k nej dal Hitler súhlas. Jodlovi povedal:

Mali by sme zaútočiť smerom na Sedan. Tam nepriateľ náš útok nečaká. Dokumenty, s ktorými dôstojníci luftwaffe pristáli núdzovo, nepriateľa presvedčili, že sa hodláme zmocniť iba holandského a belgického pobrežia.

 Pár dní po tom Hitler Mansteinov plán oficiálne schválil. Ten Nemcom umožnil zmiasť Spojencov, ktorí sa domnievali, že útok príde podľa trasy v dokumentoch nájdených v Mechelene. Nepružnosť a zaskočenosť francúzskych a britských vojsk viedla ku katastrofálnej vojenskej porážke.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov