Zaujímavosti

Sacharidy a účinok na ľudské telo

sacharidy

videní: 1.4K

Väčšina jedál, ktoré jeme, obsahuje sacharidy. Patria medzi ne cukry a škrob, ktoré poskytujú telu energiu, a vláknina, dôležitá pre zdravú tráviacu sústavu. Čo sú sacharidy?

Molekuly sacharidov sa skladajú z atómov uhlíka, vodíka a kyslíka, ktoré často vytvárajú šesťuholníkové či päťuholníkové cykly. V prípade jedného až dvoch cyklov pre sladkú chuť hovoríme o cukroch, no ak sa kombinujú do nerozvetvených či rozvetvených reťazcov, ide o škrob a ďalšie zložené sacharidy. Veľmi dlhé a nestráviteľné reťazce pokladáme za vlákninu. V ľudskom tele sa cukry a škrob premieňajú na glukózu – čo je hlavný zdroj energie. Vitajte pri ďalšom článku o jedle a jeho vplyve na ľudský organizmus v súvislosti so zaujímavosťami, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli.

Ak sa pýtate, či je možné zo sacharidov pribrať, odpoveď je áno. Ak budeme jesť priveľa sacharidov, naša hmotnosť sa začne zvyšovať. Zložené sacharidy vrátane vlákniny však tvoria dôležitú súčasť zdravej stravy.

Ako telo využíva sacharidy? Keď prijímame zložené sacharidy, v tráviacom trakte sa rozložia na jednoduché, ktoré sa potom vstrebú do krvného obehu. Glukózu (teda hroznový cukor) ako priamy zdroj energie využívajú rozličné orgány vrátane svalov. Fruktózu (teda ovocný cukor) ktorá spolu s glukózou vytvára sacharózu (stolový cukor), dokáže spracovať iba pečeň. Ľuďom, ktorých strava je bohatá na fruktózu, hrozí vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu, pravdepodobne preto, lebo tento monosacharid sa na tuk premieňa s väčšou pravdepodobnosťou.

Ak neprijímame dostatok sacharidov, pečeň premieňa tuky na ketóny a bielkoviny na glukózu. Tieto látky sa potom používajú ako zdroje energie. Ketogénne diéty uľahčujú schudnutie, no o ich dlhodobých účinkoch na zdravie nevieme veľa. Taktiež sú sprevádzane nepríjemným pachom z úst.

Mlieko a prírodné cukry. Prírodné cukry sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, ovocí, v niektorých druhoch zeleniny. Vláknina prítomná v týchto potravinách zabezpečuje pozvoľné vstrebávanie cukrov.

Voľné cukry možno do jedla pridať v podobe rafinovaného stolového cukru. Prirodzene sa vyskytujú napríklad v mede, sirupe či ovocných džúsoch. Poskytujú veľa „prázdnych kalórií“ a ľahko ich zjeme priveľa.

Na záver len dodávame, že deficit sacharidov zhoršuje náladu. Navodzujú totiž v mozgu tvorbu látky, ktorá ju destabilizuje. Dávajte si preto pozor, čo a kedy jete.

Zdroj: pikist | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov