Zaujímavosti

Pearl Harbor: Zhromažďovanie údajov. 6. časť

Pearl Harbor

videní: 885

Prinášame pokračovanie v poradí už šiesteho článku z mini série Pearl Harbor. Názov šiestej časti znie Zhromažďovanie údajov. Japonci urobili všetko pre to, aby ničivý úder bol zasadený prekvapivo a tam, kde to Spojenci nebudú čakať.

Akonáhle mal Jamamoto k dispozícii všetky údaje potrebné na útok, rozkázal loďstvu a letectvu vyraziť a prepadnúť Pearl Harbor. Operačná skupina sa dala do pohybu 26. novembra pod velením viceadmirála Čuičiho Naguma. Aj keď sa jeho bojová úloha na počiatku zdala ako úspešná, nakoniec sa ukázalo, že jeho menovanie bola chyba.

Aby sa znížila pravdepodobnosť, že Američania prítomnosť konvoja odhalia, plával na Havajské ostrovy po dlhšej severnej trase, a dokým sa nedostal do vzdialenosti 320 kilometrov severne od Havaja, dodržoval úplný zákaz rádiovej aktivity. V tom okamihu obdŕžal správu „vylezte na horu Fudži“, čo bol kódový signál k zahájeniu útoku.

7. decembra odštartovali z materských lietadlových lodí stovky japonských lietadiel a k cieľu doleteli za necelé dve hodiny. Útok sa začal o 7:49. Pumy a torpéda ničili americkú Tichomorskú flotilu a o desiatej hodine už bolo zničených alebo vyradených z boja 8 amerických lodí. Veľké škody utrpeli taktiež letecké základne, kde nepriateľ zničil 164 lietadiel a 159 poškodil.

Vtedy Nagumo prejavil opatrnosť a odmietol podniknúť tretí útok, ako vyžadoval Jamamotov plán. V dôsledku toho nezničil ani nepoškodil zásobníky ropy na Havajských ostrovoch a iné vojensky dôležité ciele.

Napriek tomu Nagumo americká strategický potenciál v oblasti úplne nezlikvidoval, Pearl Harbor pre Japoncov predstavoval senzačný vojenský triumf. Povzbudil ich k tomu, aby začali útočiť na rôzne krajiny v Ázii, v ktorých aspoň okrajovo slávili rýchly úspech.

Od tohto dňa sa množili rôzne teórie o spiknutí. S Pearl Harbor sa už tradične spájajú aj rôzne konšpiračné teórie, ktorým budeme venovať v rámci našej mini série s názvom Pearl Harbor dva samostatné články. Pokračujeme siedmou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov