Zaujímavosti

10 faktov, ktoré si možno nevedel o Eiffelovej veži

10 faktov, ktoré si možno nevedel o Eiffelovej veži

videní: 1.7K

O Paríži sa toho za posledný rok popísalo mnoho. Ja to však vezmem z tej svetlejšej a príjemnejšej stránky. Eiffelovka. Určite ju poznáš. Symbol Paríža a určite aj Francúzska. Hlavne pre zaľúbencov veľmi vyhľadávaná lokácia. Vedel si však, že počas druhej svetovej vojny v nej nefungovali výťahy? Alebo že farba potrebná pre natretie veže váži približne toľko ako 10 slonov dohromady? Nie? Nevadí. Práve preto by si mal pokračovať v čítaní tohto článku v ktorom ti prinášam 10 faktov o tejto nádhernej stavbe.

#1.

Výstavba Eiffelovej veže bola dokončená v roku 1889 pre svetovú výstavu v Paríži. Spočiatku mala stáť 20 rokov, no neskôr sa ukázalo, že jej výška je veľmi cenná pre komunikáciu a tak umožnila prvú medzi atlantickú rádiovú komunikáciu. Vďaka tomu sa jej demolácia zamietla.

 Tour_Eiffel,_July_1888
Zdroj: wikipedia

#2.

Na vybudovanie Eiffelovej veže bolo potrebných 300 robotníkov, 18 038 predpripravených železných dielov a 2,5 milióna nitov. Váži viac ako 10 000 ton, meria 334 metrov a celá veža bola postavená za 26 mesiacov. Počas výstavby nedošlo ku žiadnym smrteľným úrazom.

#3.

Eiffelova veža je najviac navštevovanou pamiatkou na svete. Každý rok ju priemerne navštívi viac ako 7 miliónov ľudí z celého sveta.

eiffel-601309_960_720
Zdroj: Pixabay

#4.

Počas druhej svetovej vojny, pri návšteve Hitlera, Francúzi schválne skrátili káble na výťahu. To preto aby Hitler musel zostávajúcu časť vyšliapať po svojich. Výťahy ostali nefunkčné až do roku 1946 kedy boli opravené. Bolo to aj kvôli tomu, že počas vojny bola veža pre verejnosť uzatvorená.

#5.

Výška Eiffelovej veže sa líši približne o 15 cm. Je to spôsobené teplotnými rozdielmi v lete a zime, pri ktorých sa železo rozťahuje a sťahuje.

#6.

Presne 1665 schodov musíš prejsť, aby si sa dostal až na vrchol veže.

#7.

Celá Eiffelova veža je osvetlená žiarovkami v počte 22 000 kusov.

eiffel-tower-951509_960_720
Zdroj: Pixabay

#8.

Na celom svete je viac ako 30 replík Eiffelovej veže. Nachádzajú sa v rôznych kútoch sveta napríklad v Amerike, Rusku, Japonsku, Mexiku, Nemecku a v mnoho ďalších.

#9.

Náter potrebný na premaľovanie Eiffelovej veže, váži rovnako ako 10 slonov.

#10.

Gustave Eiffel, muž ktorý Eiffelovu vežu navrhol, stál aj za návrhom chrbtice pre Sochu slobody v USA. Na vrchu Eiffelovej veže mal apartmán, v ktorom síce nebýval, ale stretával sa tu s významnými osobnosťami a vedcami.

Zdroj: WikipediaFactslidesManmagazin
Zdroj titulnej fotografie: Pixabay

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov