TOP 10

Najdrahšie ovocie sveta? Spoznajte ho aj vy!

ovocie

videní: 2.0K

Zvyčajne si nemyslíme, že je ovocie nejak drahé. Veď aj u nás všetko dovezené ovocie dokážete kúpiť pod 5 eur za kus.

Ovocie má byť súčasťou vašej každodennej vyváženej stravy, takže aj keby ste míňaním niekoľkých eur do mesiaca mali ochudobnieť, je to pre dobrú vec. A to pre vaše zdravie!

Dokonca aj niečo ako ananás, tropické ovocie, ktoré sa môže pestovať len v určitých klimatických podmienkach, sa dá ľahko nájsť takmer kdekoľvek. Vďaka sériovej výrobu sú aj po nákladoch na dopravu ešte stále dostupné.

Ale čo ak vám teraz poviem, že existuje určitý typ ananásu, ktorý stojí tisíce dolárov?

Pohľad do minulosti …

Aby sme dali veci do správnej perspektívy, urobíme krok späť v čase!

V roku 1700, ananás býval symbolom bohatstva. Bolo to preto, že neboli pestované v Európe, takže keď svetoví prieskumníci priniesli toto vzácne a exotické nové ovocie, ponuka bola nízka a dopyt bol vysoký.

V tých dňoch by jeden ananás stál dnešným ekvivalentom 8 000 dolárov! Samozrejme, že ananásy sú teraz ľahko dostupné, dokonca aj pre nás priemerných ľudí. Avšak stále existuje niekoľko ananásov s obrovskou cenovkou.

V Lost Gardens of Heligan v Spojenom kráľovstve nájdete ananásy pestované v bahenných štruktúrach vyhrievaných hnijúcim hnojom. Ale nebojte sa – ananásy sa nikdy nedostanú do kontaktu s hnojom.

Podivné stratégie, ktoré sa tu používajú, sú odrazom starších techník s cieľom pestovať toto tropické ovocie v chladnejšom podnebí. V skutočnosti bola štruktúra týchto vzácnych ananásov pestovaných v roku 1991 objavená a zrekonštruovaná len o dva roky neskôr do praktickej výroby.

Koľko stojí vypestovanie takéhoto ananásu?

No technicky vzato, tieto špeciálne ananásy nie sú ani na trhu – takže sú na nezaplatenie. Ale s pracovnou silou, v priebehu 2 rokov (počas ktorý ananás rastie) aj so všetkými nákladmi nás jeden ananás  vyjde na 1300 dolárov.

Takže ak nie sú na predaj, kam idú? Úspešne vypestované ananásy sa vracajú späť k zamestnancom, ktorí ich dostanú ako uznanie za ich rast. Ale jeden z ananásov sa dostal predsa len preč.

Ide o jeden kus tohto tropického ovocia vypestovaného v týchto záhradách, ktoré bolo poskytnuté kráľovnej Alžbete II na počesť jej 50-tého výročia svadby. A presne to je potrebné, ak sa chcete k takémuto ovocie dostať.

Koľko stoja tieto ananásy?

Ak by jeden z týchto nepolapiteľných ananásov mal ísť do aukcie alebo predaja, vzhľadom k jeho unikátnosti, starovekej technike pestovania, času strávenému rastom a manuálnym prácam, má jeden ananás hodnotu 16 tisíc dolárov!

Aj keď si asi nikdy nebudete môcť ochutnať jeden pre seba, personál opisuje chuť ako „lahodne sladkú, nie strnulú a s výbušnou chuťou“. Ovocie je fascinujúca vec!

 

Zdroj: thefactsitetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov