Zaujímavosti

Jeden z najslávnejších pilotov 2. sv. vojny – Guy Gibson. 4. časť

Guy Gibson

videní: 910

Vitajte pri štvrtej časti článku našej mini série s názvom Jeden z najslávnejších pilotov 2. sv. vojny – Guy Gibson. Štvrtá časť je zároveň záverečnou. Poďme na to.

V dobe, keď Gibson zomrel, mal 26 rokov. Už predtým sa stal legendou, popri Viktoriinom kríži bol vyznamenaný rádom Za vynikajúcu službu a sponou a taktiež letecký krížom za zásluhy so sponou. Už predtým bol považovaný za národného hrdinu a teraz to verejnosť vnímala tak, že zomrel ako hrdina.

Problém je v tom, že oficiálne vysvetlenie nemusí byť pravdivé a možno ho zabil strelec z bombardéru Lancaster. Bojové hlásenie členok posádok lancasterov z blízkosti bolo po mnoho rokov tajnou záležitosťou. Po odtajnení a zverejnení konečne vysvitli navonok aj ďalšie okolnosti.

Tým nešťastným strelcom z lancasteru, ktorý si Gibsonove mosquito splietol s nemeckým lietadlom, bol seržant Berard McCormack. Z bojového hlásenia vyplýva, že sa nachádzal v oblasti, ktorou prelietaval Gibson, a že sa domnieval, že strieľa na Ju 88.

V priestore sa vyskytoval aj ďalší lancaster a jeho posádka uviedla, že pred haváriou videla, ako je mosquito neovládateľné. Keď spadlo, zahliadli vraj 4 červené svetlice, presne také, aké malo Gibsonove mosquito. Čas letu a poloha oboch lancasterov zodpovedajú miestu, kde sa Gibsonove lietadlo zrútilo.

Deň po tom, čo posádka tvrdila, že zostrelila Ju 88, ju vypočúvala spravodajská služba RAF. Keď jej dôstojník posádku upozornil, že podobne ako Ju 88 má dva motory a len jedno postranné kormidlo taktiež mosquito, McCormackovi svitlo, že zostrelil a zabil Gibsona.

RAF však nemohlo priznať, že vojnového hrdinu zabila paľba vlastného vojska, a tak radšej vymysleli dve zásterky: že mu došlo palivo a zasiahli ho pozemné protiletecké paľby.

Je možné, že Gibson zle odhadol množstvo paliva v nádrži alebo proste nezvládol riadenie, keďže mal s lietaním v mosquite veľmi málo skúseností. Ako možná príčina nešťastia sa uvádzala aj porucha palivomeru.  Ako najpravdepodobnejšia sa teda javí McCormackova verzia, ale pravdu sa s určitosťou už nikdy nedozvieme.

Zdroj: rafbftopdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov