II. svetová vojna

Hľadá sa Liberator: 1. časť


videní: 1.3K

Ak obľubujete záhadné príbehy ste tu správne. Ak ich obľubujete v súvislosti s druhou svetovou vojnou ste tu ešte správnejšie. Prinášame dvojdielny článok s názvom Hľadá sa Liberator. Liberator bolo lietadlo vojenského letectva Spojených štátov amerických, ktoré bolo roky považované za zrútené do mora. V roku 1958 však nastal zvrat.

4. apríla 1943 posádka B- 24D Liberator vojenského letectva Spojených štátov amerických odštartovala s cieľom splniť svoju prvú bojovú úlohu. Na základňu sa nevrátila a všetci jej členovia boli evidovaní ako „nezvestní po boji“. Pôvodná teória znela, že sa 9 členná posádka zrútila do Stredozemného mora, a táto oficiálna verzia platila až do 9. novembra 1958, kedy ropní ťažbári z British Petroleum náhodne objavili trosky havarovaného lietadla v Líbyjskej púšti.

Po tomto odhalení sa nehoda začala vyšetrovať. Poverení odborníci dospeli k záveru, že posádka, ktorá do Líbye prišla iba týždeň pred nešťastím a predtým spoločne nikdy neletela, zablúdila v piesočnej búrke a svoju základňu minula. Smerovala na juh do púšte, a v momente, keď jej došlo palivo, zoskočila padákom a snažila sa dôjsť peši do bezpečia, lenže v púšti pravdepodobne zahynula.

O dva roky neskôr boli nájdené pozostatky všetkých členov posádky až na jedného jediného. Trosky lietadla boli prevezené na líbyjskú leteckú základňu.

Liberator s menom Lade Be Good (podľa Gershwinovej piesne a muzikálu) ručne namaňovaným na pravom boku mal domovskú základňu na líbyjskom letisku zvanom Soluch Field. Dostal za úlohu letieť do Neapola a bombardovať tamojší prístav v rámci útoku skupiny 25 lietadiel.

Od začiatku leto ho prenasledovala smola. Štartoval medzi poslednými a takmer okamžite, ako sa zdvihol do vzduchu, vinou zlej viditeľnosti a silného vetru stratil kontakt s ostatnými bombardérmi. Podmienky boli také zlé, že sa ich deväť vrátilo na základňu, ale Lady Be Good uskutočnil nálet na vlastnú päsť. Pokračujeme druhou časťou článku. 

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov