II. svetová vojna

Nemecké ponorky 2. svetovej vojny (2. časť)

Nemecké ponorky

videní: 1.4K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Nemecké ponorky 2. svetovej vojny. Ponorka s označením U- 530 a jej plavba, ktorá trvala o mesiac dlhšie, ako mala, budí aj po rokoch široký záujem verejnosti.

Domnienka, že U- 530 potopila krížnik Bahia, bola rýchlo vyvrátená. Vyšetrovaním sa zistilo, že príčinou potopenia bola delostrelecká nehoda. Argentínske ministerstvo námorníctva zašlo ešte ďalej. V oficiálnom prehlásení nielen že zbavilo ponorku obvinenia z potopenia Bahie, ale naviac dodalo, že na palube neboli prítomní žiadni nacistickí predstavitelia ani vysokí dôstojníci. V komunite sa ďalej rozpráva, že pred U- 530 sa na argentínskom pobreží nikto nevylodil.

Konšpiračné teórie o Hitlerovom úteku do Južnej Ameriky v ponorke sa vynorili už v júli v roku 1945. Maďarský novinár László Szabó emigroval do Argentíny a v tomto mesiaci mu vyšiel článok v novinách Crítica. Tvrdil v ňom, že Hitler unikol z Nemecka v ponorke. Po vylodení v Argentíne vraj odišiel do Patagónie a odtiaľ do tajnej nacistickej „pevnosti“ v Novom Švábsku v Antarktíde. Tento názor bol priznačný po priplávaní U- 530 do Argentíny.

V roku 1947 Szabóovi vyšla kniha Hitler está vivo (Hitler je nažive) a v nej rozpútal teórie o úteku v ponorke, ale aj o nacistickej bašte v Antarktíde. V roku 2006 vydal druhú knihu Hitler no murió en el búnker (Hitler nezomrel v bunkri).

Pravde je, že sa U- 530 cestou do Argentíny plavila po mori o mesiac dlhšie, než bolo nutné. Pritom nemala žiaden zrejmý dôvod ani k takýmto prieťahom, ani ku zničeniu osobných dokladov, lodného denníku a palubného dela. Môžeme si predstaviť, že sa veliteľ zbavil dela pre prípad, že by sa k nemu priblížili nepriateľské plavidlá, ale nedá sa logicky vysvetliť, prečo utajoval totožnosť príslušníkov posádky a zničil denník.

Už sa nikdy nedozvieme, či ponorka prevážala do bezpečia poklady či nacistických pohlavárov. Nebol by zrejmý dôvod zničiť lodný denník a osobné doklady, ak by sa nemalo čo skrývať. Nech mal Wermuth akékoľvek tajomstvo, vzal si ho do hrobu. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov