TOP 10

Top10: Fakty o starovekej hygiene. Vďaka za kúpeľne! 1. časť

kúpeľne

videní: 5.3K

Dnes sa zdá byť normálne ísť na toaletu a používať ju v súkromí. Pred 19. storočím to však bolo nemysliteľné. To, čo dnes poznáme ako kúpeľne, sa v Európe objavilo na konci 19. storočia, keď sa v domácnosti rozšírila tečúca voda. Predtým existovali iba verejné kúpeľne, kde bolo bežné hrať sa a dokonca sa rozprávať pri vykonávaní intímnych potrieb. V súčasnosti si nič z toho nevieme predstaviť. My ti prinášame Top10 faktov z dávneho obdobia, vďaka ktorým budeš milovať svoju kúpeľňu.

1. Kúpeľne boli komunálne

10 faktov o starodávnych toaletách, vďaka ktorým budeme vďační za to, že máte v našom dome kúpeľňu

Od rímskej ríše po stredovek sa muži a ženy umývali v  spoločných kúpeľoch . Postavené a prevádzkované štátom boli bežným denným cieľom kúpania a socializácie. Tieto viacúčelové budovy koncentrovali studené, teplé a horúce bazény, ale aj obchody, telocvične a knižnice. Niektoré pojali naraz až 1 600 ľudí.

2. Vôbec neboli súkromné

10 faktov o starodávnych toaletách, vďaka ktorým budeme vďační za to, že máte v našom dome kúpeľňu

Latríny, ktoré sa nachádzali v mestských centrách, boli zariadenia, ktoré sa zvyčajne navrhovali vedľa záhrad v meste a v ktorých sa nachádzalo viac ľudí súčasne. To, čo je dnes mimoriadne súkromným momentom, nebolo také súkromné ​ v 1. storočí pred naším letopočtom, pretože Rimania to považovali za spoločenskú aktivitu.

3. Boli zvyknutí jesť a stretávať sa s ľuďmi

10 faktov o starodávnych toaletách, vďaka ktorým budeme vďační za to, že máte v našom dome kúpeľňu

Niektorí ľudia radi chodia na toaletu, aby si zavolali alebo sa upravili. Ale Rimania v týchto kúpeľniach jedli, hrali sa a umývali si zuby. Pre nich to bol úplne normálny zvyk a neprekážalo im vykonávanie fyzických povinností, keď sa bavili s ostatnými.

V rímskych dobách boli kúpeľne skvelým miestom na spoznávanie nových ľudí a socializáciu. Podľa jednej štúdie , ktorá skúmala predmety stratené v odtokoch týchto miest, kúpajúci tam jedli dezerty, mušle a mäkkýše. Tiež si pochutnávali na drobných kusoch hovädzieho, jahňacieho, kozieho, bravčového, hydinového a divého jeleňa.

Hrali sa s kockami a mincami a počas toho pracovali s textilom. To druhé, vysvetľuje výskumná pracovníčka Alissa Whitmore, sa pravdepodobne odohrávalo v šatniach alebo spoločných priestoroch, ktoré mali sedenie.

4. Mali spoločnú špongiu na čistenie

10 Facts About Ancient Restrooms That Will Make Us Thankful to Have a Bathroom Inside Our Home

Toaletný papier v starom Ríme ešte neexistoval, a tak na vyčistenie použili morskú špongiu priviazanú o drevenú palicu. Asi najprekvapivejšie je, že rímske verejné latríny nemali súkromné ​​kabínky, preto bola huba po použití opäť umiestnená do vedra naplneného slanou vodou alebo octom. Bol to komunálny čistiaci materiál.

5. Boli pre celú rodinu

10 Facts About Ancient Restrooms That Will Make Us Thankful to Have a Bathroom Inside Our Home

Od rímskej ríše po stredovek boli kúpele zmiešané. V druhom období bolo zvykom brať ich ako rodinnú aktivitu. Príprava na kúpanie sa začala doma. Bolo bežné vidieť otca rodiny, alebo dieťa, ako kráča po ulici v spodnej bielizni.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov