Zaujímavosti

Dieťa a bicykel: 3 dôležité kroky pre malého cyklistu


videní: 1.1K

Letné prázdniny sú ideálnym časom na rodinné cyklovýlety. I keď deti bicykel spravidla milujú, zlým výberom bicykla alebo prehnane dlhým a náročným výletom im môžete túto športovú aktivitu na nejakú dobu sprotiviť. Tu sú tri kroky, ktoré vás dovedú do cieľa, kde vás bude čakať nadšený a zdatný cyklista.

1. Krok prvý – ako správne vybrať bicykel

Nie je snáď potrebné príliš zdôrazňovať, že správny výber bicykla pre vášho najmenšieho člena výpravy je tou najdôležitejšou vecou. O tom, ako dopadne výlet, ak má dieťa príliš malý alebo naopak veľký a ťažký bicykel, ani nehovoriac. Preto je úplne zásadné, aby si dieťa nový bicykel samo vyskúšalo, najlepšie pod dohľadom skúseného odborníka. Ten ideálny bicykel spozná podľa týchto indícií: „Ak sa dieťa postaví rozkročmo na hornú rámovú tyč, malo by mať pod sebou ešte asi 5 cm miesta. Pri sedení musí bez problémov dotiahnuť na riadidlá.  Tie by mu mali smerovať na úroveň pásu,“ radí Jan Štádler, marketingový riaditeľ Hervis Sports ČR, kde nájdete široký výber nie len detských bicyklov.

Deťom so 100 cm výšky postačí 12 palcový bicykel, ktorý býva ten úplne prvý a spravidla je vybavený bezpečnostnou brzdou so spätným záberom pedálov. Keď vaša ratolesť dorastie do výšky 120 cm, poobzerajte sa už po 16 palcovom bicykli, 20 palcový bicykel je ideálny pre deti do výšky 135 cm. Ten už má tiež z pravidla prevody a zadnú a prednú brzdu.

Nikdy nezabudnite na povinnú detskú prilbu, vhod prídu aj reflexné prvky, kryt na reťaz, ktorý zaistí, aby sa do nej dieťaťu nezamotali nohavice, či cyklistické rukavice.

bicykel

2. Krok druhý – prvá jazda

Postaviť dom, zasadiť strom a naučiť potomka jazdiť na bicykli. To je zoznam úloh, ktoré by mal splniť každý rodič. S posledným spomínaným bodom vám môžeme pomôcť.

Odborníci zhodne odporúčajú zaobstarať dieťaťu najprv odrážadlo. To je vlastne taký malý bicykel bez pedálov. Začínajúci cyklista sa vďaka nemu naučí udržovať rovnováhu, ktorá je pre jazdu na bicykli zásadná. Skôr, ako sa vydáte na prvú jazdu, vysvetlite mu, ako sa správne brzdí. Pre menšie deti je príjemnejšie brzdiť klasickým zašliapnutím. Ručná brzda môže byť spočiatku pre ich malé pršteky nepohodlná a aj tak budú brzdiť intuitívne nohami.

V otázke, či dieťaťu namontovať alebo nenamontovať pomocné kolieska už zhoda úplne nepanuje. Aby si dieťa veľmi nezvyklo na bezproblémovú rovnováhu, kolieska mu aspoň trochu zdvihnite, aby sa naučilo držať stabilitu samé.

Dobrý tip na učenie je nasadiť dieťaťu malý batoh na chrbát. Ten potom zľahka pridržujte za rukoväť, dieťa tak cíti istotu a často si ani nevšimne, že už ide samo.

A ešte jedna podstatná rada na záver – svojho malého potomka trpezlivo chváľte.

3. Krok tretí – Prvý výlet

Skvelá správa – váš malý športovec už sám úspešne zvládol prvé vzdialenosti, je teda čas vydať sa na vytúžený rodinný výlet. Než pôjdete, dôkladne si zopakujte pravidlá brzdenia a bezpečnej jazdy. Nezabudnite pripomenúť aj zásadné pravidlo, a to, že prudké zabrzdenie na poslednú chvíľu sa rovná letu cez riadidlá. Klaďme potomkovi a vlastne aj sebe na srdce, aby brzdil plynule, zľahka a s patričným časovým predstihom. Pribrzdiť si musí taktiež aj pred vjazdom do prudkej zákruty.

Vyskúšajte tiež, či už vaše dieťa zvláda dobre udržať rovnováhu, k tomu ideálne postačí akákoľvek vodorovná čiara. Čím pomalšie po nej zvládne ísť, tým pokojnejšie sa môžete pustiť na cesty. Dôležité je tiež pripomenúť, aby sa dieťa dívalo pred seba a príliš sa nesústredilo na terén pod sebou.

Päťročné dieťa by malo zvládnuť prejsť na bicykli 5 kilometrov. Ako všetci dobre vieme, s vidinou sladkej odmeny v cieli sa vždy šľape lepšie. Ak by ho ani zmrzlina nemotivovala, skúsení rodičia si pochvaľujú ťažnú tyč, s ňou spojíte svoj a detský bicykel a bez zbytočných nárekov dôjdete do vytúženého cieľa.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov