Zaujímavosti

Ruskí piloti vo Škótsku: Tajná misia? (2. časť)

ruskí piloti

videní: 1.1K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Ruskí piloti vo Škótsku: Tajná misia?. Ruskí piloti a mechanici sa vydali do Škótska na výcvik vo veci dopravného lietadla s označením Albemarle. Na prelome 30. a 40. rokov 20. storočia totiž postrádali lietadlo, ktorým by vedeli transportovať svoje vojenské jednotky. Briti im podali pomocnú ruku a stroj Albemarle, ktorý bol pôvodne konštruovaný ako bombardér, posunuli svojmu spojencovi.

Behom nasledujúcich mesiacov po tom, čo Charlamov vydal svoju správu o nevhodných uniformách sovietskych pilotov a problémom čo sa rozpoznávania hodností týka, pribudlo v Škótsku sedem ďalších skupín. Po výcviku na albemarloch na errolskom letisku dopravili prvú várku lietadiel do Sovietskeho zväzu. Británia taktiež prisľúbila, že Rusom poskytne ešte sto ďalších strojov výrobcu Albemarle Corporation.

Tretieho marca odštartoval z Británie prvý z nich a po viac ako jedenástich hodinách pristál na moskovskom letisku Vnukovo. Do konca apríla ich zo Škótska odletelo štrnásť, ale dva na letisko Vnukovo nedorazili. Jeden bol proste označený za nezvestný a druhý zostrelený nemeckou protilietadlovou paľbou.

Jeden albemarle sa pri cvičnom lete zrútil neďaleko jazera Tay. Očití svedkovia vypovedali, že sa posádke lietadla podarilo odkloniť od neďalekých obytných domov a predísť tak civilným obetiam. Vlastný život už bohužiaľ nedokázali zachrániť.

Do júna 1943 skončil výcvik všetkých ruských leteckých posádok v Errole úspešne. Ešte stihli sledovať štart bombardéru Halifax k náletu na Berlín.

Sovietski piloti nemali nejakú extra dôveru v tento stroj. Okrem toho, našli si bezpečnejšiu trasu cez Fairbanks na Aljaške do Krasnojarsku na Sibíri. Američania im následne dali k dispozícii lietadlo Douglas C-47, ktorý bol ďaleko lepší ako spomínaný stroj albemarle.

V roku 2015 Škótsko vzdalo ruským pilotom poctu mimoriadnou výstavou usporiadanou Centrom odkazu leteckej stanice Montrose a nazvanú Rusi prichádzajú (The Russians Are Coming). Dňa 16. mája bola na už nepoužívanom letisku odhalená pamätná doska pripomínajúca ruských pilotov.

Zdroj: dailyrecordtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov