II. svetová vojna

Lietadlo duchov z Pearl Harbor 2. časť

Pearl Harbor

videní: 1.4K

Pokračujeme druhou časťou článku o lietadle duchov z Pearl Harbor, ktorého príbeh koluje v mnohých internetových top desiatkach záhad druhej svetovej vojny.

V prvej poviedke Ghost Pilot plukovník Robert Lee Scott popisuje v podstate rovnakú záhadnú legendu. Piloti Hampshire a Costello vzlietnu zo základne v Číne, aby stíhali P- 40. S údivom pozorujú, že lietadlo má na boku predvojnové označenie a chýba mu celý podvozok. Scott napísal:

Kokpit bol takmer rozstrieľaný, trup ako rešeto, pravé krídelko preč a jedno krídlo sa zdalo kratšie než druhé, pretože kus z neho bol odstrelený. Keď sa k nemu Hampshire priblížil zospodu, všimol si, že nemá kolesá. Hlboké otvory, do ktorých sa zasúvajú podvozkové kolesá, boli prázdne. To nemohli spôsobiť nepriateľské projektily. Kolesá tam neboli ani pred bojom.

 Obaja letci vedeli, že je pilot mŕtvy, pretože mal hlavu zvesenú nad riadením. Pristáli v mieste, kde lietadlo havarovalo a horelo, a zachránili denník. Pilot Sherrill v ňom popisuje, ako sa spolu s malým počtom Američanov ocitol na núdzovom letisku v Mindanau na Filipínach. Všetko bolo zničené, ale Američania poskladali diely z vraku a dali dohromady vcelku funkčný stroj P- 40. Nepodarilo sa im však obnoviť pristávací systém lietadla.

Následne prišli s nápadom použiť ku štartu bambusové lyže. Akonáhle sa ocitli vo vzduchu, odhodili ich. Lietadlo mali naložené pumami a plánovalo, že zaútočia na dnešný Tchaj-wan, ktorý bol v japonských rukách, a následne odletia na americkú základňu v Číne.

Sherrill letel pomaly a podarilo sa mu zvrhnúť náklad púm na japonskú základňu. Pri nálete utrpel smrteľné zranenia, ale dokázal doletieť skoro až k pôvodnej základni letectva USA v Číne.

Jediný podstatný rozdiel medzi Scottovým rozprávaním a „neobjasnenou záhadou“ spočíva v situovaní deja udalosti: pilot sa vrátil do Pearl Harbor, a nie do Číny. Možno je to tým, že P- 40 sa popisuje ako predvojnový stroj. Výsostné znaky P-40 sa považovali za predvojnové – teda z obdobia pred tým, ako USA vstúpili do vojny.

Zdroj: Wiki topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov