Zaujímavosti

Prečo naše telo potrebuje vitamíny k správnemu fungovaniu?

Prečo naše telo potrebuje vitamíny k správnemu fungovaniu?

videní: 1.2K

Vitamíny sú mikroživiny, ktoré sa nachádzajú v rozličných potravinách a sú nevyhnutné na rast tela, vitalitu a celkové zdravie. Väčšina z nás potrebné množstvo prijíma v podobe vyváženej stravy, no v niektorých prípadoch je vhodné užívať výživové doplnky. Pozrite sa spoločne s nami na letom-svetom článok o vitamínoch. Veríme, že sa opäť dozviete niečo nové. Poďme na to.

Čo sú to vlastne vitamíny? Vitamíny sú organické zlúčeniny, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri regulácii metabolických procesov. Niektoré, napríklad vitamín C či vitamín E, pôsobia ako antioxidanty. Organizmu prospievajú tým, že neutralizujú nadbytok voľných radikálov. Hoci potrebujeme iba malé množstvo vitamínov, ich nedostatok môže narušiť telesné funkcie a viesť ku karenčným ochoreniam. Tieto látky sa delia podľa toho, či sa rozpúšťajú v tukoch alebo vo vode.

Vitamín A je potrebný na zrak, rast a vývin. Jeho nedostatok vedie k poruchám zraku či slepote, najmä u detí. Pečeň uskladní toľko vitamínu A, že telu vystačí na dva roky.

Vitamíny rozpustné v tukoch sa ukladajú v pečeni, preto ich nemusíme prijímať každý deň. Ak ich však skonzumujeme priveľa, môžu sa v tele nahromadiť a pôsobiť toxicky. Vitamíny rozpustné v tukoch sa nachádzajú najmä v mastných potravinách, ako sú olejnaté ryby, vajcia či mliečne výrobky, nie v ovocí a zelenine. Ak ich prijmeme bez tuku, nevstrebú sa náležite. Z toho vyplýva, že užívanie výživových doplnkov s ich obsahom bez predchádzajúcej konzumácie vhodných potravín bude menej účinné.

Vitamíny rozpustené vo vode si organizmus nevie uložiť a akýkoľvek nadbytok sa vylúči v moči. Musíme ich teda prijímať častejšie.

Začiatkom 19. storočia si lekári uvedomili, že niektoré choroby nevyvolávajú mikroorganizmy, ale nedostatok živín. K objavu esenciálnych mikroživín viedli pokusy na živočíchoch, pri ktorých sa overovali rozličné diéty a výživové doplnky.

Počuli ste už o absencii vitamínu F? Vynechané písmená vo „vitamínovej abecede“ zostali po látkach, ktoré sa kedysi pokladali za vitamíny, no neskôr boli preklasifikované. Zistilo sa totiž, že niektoré z nich nie sú životne dôležité. Aj keď je vitamín F esenciálny, predstavuje dvojicu mastných kyselín a odborníci ho radšej zaradili medzi tuky.

Zdroj: Pexels | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov