II. svetová vojna

Život a smrť Rudolfa Hessa: Palivo. 3. časť

Rudolfa Hessa

videní: 1.1K

O tom, čo sa stalo po tom, ako Rudolf Hess nastúpil do lietadla a odštartoval, sa dodnes vedú veľké debaty. Pokračujeme treťou časťou článku s názvom Život a smrť Rudolfa Hessa.

Aj napriek úpravám na messerschimitte odborníci usúdili, že nemohol letieť z daného letiska do Škótska bez doplnenia paliva. Hess s určitosťou tvrdil, že letel bez medzipristátia, ale je viac než ťažké tomu uveriť. Aj keby mal namontované prídavné palivové nádrže, aj tak by na tak dlhý let nemal dostatok paliva. Obhliadkou vraku lietadla sa zistilo, že prídavnými nádržami vybavené nebolo, takže Hess nemohol doletieť ďalej než do polovice vytýčenej vzdialenosti.

Logicky z toho vyplýva, že niekde musel zastaviť a dotankovať. Najpravdepodobnejšie v dánskom Aalborgu, ale možno taktiež v Nórsku. V oboch prípadoch potreboval pomoc a tu prichádza na rad domnienka, že v jeho akcii mal prsty Albrecht Haushofer, horlivý antinacista, ktorý sa podieľal na vzbure proti Hitlerovi. Alternatívny odhad je, že s Hessom spolupracoval rovnako protinacisticky založený admirál Canaris.

Nech je pravde akákoľvek, Hessovmu messerschmittu došlo palivo pri škótskej dedinke Eaglesham. Lietadlo sa zrútilo necelú hodinu pred polnocou. Pilot sa katapultoval, bezpečne zoskočil padákom a krátko na to bol zatknutý. Uviedol hodnosť a meno Albert Horn a v Maryhillských kasárňach v Glasgowe bol predvedený na výsluch. Behom neho požiadal, aby mohol prehovoriť s vojvodom z Hamiltonu.

Ten sa však tváril nechápavo a poprel, že by nejakého Alberta Horna vôbec poznal, napriek tomu sa na zajatca prišiel pozrieť. Hess mu hneď pripomenul, že sa stretli na berlínskej olympiáde a obedovali spolu, a predstavil sa: „Neviem, či ma spoznávate, som Rudolf Hess“.

Chvíľu sa zhovárali a Hess Hamiltona presviedčal, aby pretlmočil jeho návrh na mier medzi oboma krajinami. Lenže Hessova prosba zostala nevypočutá. Vojvoda ho pripravil na to, že vláda s jeho podmienkami pravdepodobne nebude súhlasiť. „Hosťa“ nechal v zajatí a vrátil sa domov. Pokračujeme v poradí 4. časťou článku.

Zdroj: securitymagazintopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov