TOP 10

Psy dokážu o ľuďoch prezradiť aj to, či sú dôveryhodní

nedôveryhodní

videní: 1.5K

Psy sa nenechávajú dlho klamať podnetmi, ktoré vyhodnotia ako klamlivé a prestanú reagovať na ľudí, ktorí sa ukázali ako nespoľahliví.

Niektorým ľuďom sa môže zdať, že tieto stvorenia si naháňajú len vlastné chvosty, ale v mnohých ohľadoch sú to múdre stvorenia. Najmä sú veľmi sociálne uvedomelé, a to ako na ľudí, tak aj na seba navzájom.

Psy môžu vnímať ľudské emócie

Mnohé štúdie uvádzajú, že zvieratá môžu vnímať ľudské emócie. Výskum, ktorý priniesol portál BBC zistil, že môžu rozoznať rozdiel medzi šťastnými a nahnevanými tvárami, a dokonca dokážu rozoznať aj žiarlivosť.

Prišlo sa však aj na to, že psy môžu cítiť, keď je človek nedôveryhodný. Akonáhle sa pes rozhodne, že osoba je nespoľahlivá, prestane sledovať podnety, ktoré dáva najavo.

Psy dokážu rozoznať zavádzajúce gestá

Už dlhé roky je známe, že pes chápe, čo to znamená, keď človek niečo ukazuje. Ak majiteľ psa ukáže na umiestnenie lopty, palice alebo jedla, pes pobeží a preskúma miesto, na ktoré osoba ukázala.

Výskum nám ale ukazuje, že sú taktiež schopní zistiť, či sú tieto gestá pravdivé, alebo zavádzajúce.

V štúdii z roku 2014 uverejnenej v časopise Animal Cognition predstavil tím vedený Akiko Takaoka z Kyoto University v Japonsku 34 psov s tromi kolami ukazovania.

psy

Pixabay

Ako prebiehal experiment

V prvom kole experimentátori presne ukázali, kde je jedlo ukryté v nádobe. Ale v druhom kole ukázali na prázdnu nádobu. V treťom kole ten istý experimentátor opäť ukázal na nádobu s jedlom.

Ale teraz pes nereagoval na experimentátora. „To naznačuje,“ hovorí Takaoka, „že psy môžu využiť svoje skúsenosti na posúdenie, či je daný človek spoľahlivým sprievodcom.“

Po týchto kolách nový experimentátor zopakoval prvé kolo. Psy opäť nasledovali túto novú osobu so záujmom.

Podľa Takaoka bolo prekvapivé, že psy devalvovali spoľahlivosť človeka tak rýchlo.

„Psy majú sofistikovanejšiu sociálnu inteligenciu, ako sme si mysleli. Táto sociálna inteligencia sa vyvinula selektívne vo svojej dlhej životnej histórii s ľuďmi.“

Zdroj: BBC | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov