Zaujímavosti

Jahody, ktoré chutia ako ananás? Pestovať týchto albínov môžete aj doma

jahody

videní: 1.6K

Už ste niekedy počuli o ananásových jahodách? Ak ste o nich doposiaľ nepočuli, nájdete ich pod anglickým názvom pineberries. Ide o biele jahody s drobnými červenými semienkami.

Toto drobné a zaujímavé ovocie, a to nie len na pohľad, je známe ako ananásová jahoda. Rastlina je výsledkom kríženie medzi dvoma odrodami jahôd, konkrétne druhov Fragaria Virginiana a Fragaria Chiloensis. Niektorí ich s obľubou volajú aj albínske jahody.

Odkiaľ sa tu vzali?

Biele jahody pestovali pôvodní obyvatelia Čile. Biele jahody môžu dorásť do rôznych veľkostí v rozpätí od 1,5 až 2,3 centimetra. To ich radí v porovnaní klasických jahôd medzi tie vzrastovo menšie. Odborníci s Missourskej univerzity tvrdia, že tieto pineberries by sa nemali zamieňať s tými albínskými, pretože to sú vlastne nedozreté červené jahody. A priznajme si, tie teda nechutia vôbec dobre.

Tieto biele jahody sú na rozdiel od tých bežných skutočne mäkké a rýchlo sa kazia. Preto, ak ich chcete ochutnať, by ste sa mali pokúsiť o vlastné dopestovanie. Majte taktiež na pamäti, že tieto pineberries nie sú ovocím GMO.

Aj keď ide vlastne o akéhosi kríženca, nutričnú hodnotu majú rovnakú ako jahôdky z obchodu. Obsahujú veľa vlákniny a vody a to je pozitívna správa pre váš tráviaci trakt. Okrem dobrého vplyvu na črevá sa udiala aj štúdia na potkanoch, ktorá potvrdila, že znižujú riziko zápalu. Tieto jahody sa tiež považujú za dobrý zdroj fenolických antioxidantov.

Aká je chuť? Chutia ako ananás a po vystaveniu slnečnému žiareniu zružovejú. Táto odroda je náchylná na choroby a pri pestovaní treba dbať na to, aby mala rastlina dostatok organických fungicídov. Vo všeobecnosti sú ale veľmi odolné a plodné, takže sa vám za správnu starostlivosť odvďačí.

Chcete si ju vypestovať doma?

V prvom roku treba semienkam pomôcť niekoľkými štartérmi. Jedná sa o samoopelivé rastliny, ktoré môžete v pokoji posadiť vedľa jej červenej sestry. Netreba sa báť, nezmení to ich farbu ani chuť. Ak chcete dosiahnuť čo najlepších výsledkov, najviac sa kamarátia s odrodou Sonata.

Slnko je pre nich dôležité, pretože z neho čerpajú energiu 6 až 10 hodín denne. Okrem toho majú rady dobre odvodnenú pôdu, ktorá nevysychá ale zostáva mierne vlhká. Ideálnym obdobím na sadenie je jar, lebo vtedy je už pôda teplejšia.

Jednotlivé rastliny by mali byť od seba vzdialené 30 centimetrov. Aj keď sú väčšinou jahody mierumilovné ku všetkým susedom, nemajú príliš v láske baklažány, zemiaky či paradajky. Zbierame už iba biele alebo jemne rúžovkasté jahôdky a môžeme si vychutnávať úžasnú chuť ananásu.

Zdroj: HealthyFoodHouse | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov