Zaujímavosti

Život a smrť Rudolfa Hessa: Precitnutie 2. časť

Rudolfa Hessa

videní: 1.2K

Prinášame druhú časť článku s názvom Život a smrť Rudolfa Hessa. Tým, ako rástol vplyv mužov ako Goebbels, Bormann a Himmler, idealista Hess viac a viac strácal vplyv a bol čím ďalej tým bezvýznamnejší. Pri slávnostných príležitostiach ho nacistická špička síce predvádzala, ale chod udalostí v Nemecku neriadil.

V roku 1936 sa na berlínskej olympiáde stretol s vojvodom z Hamiltonu. Hovoril plynule anglicky a nahováral si, že sa s týmto aristokratom spriatelil. Hamilton, podobe ako mnoho britských šľachticov tej doby, prejavoval pronemecké cítenie, lenže Hess si myslel, že by sa vojvoda mohol stať užitočným prostredníkom pri jednaniach s britskou vládou, a v tom sa samozrejme mýlil. Akonáhle sa obe krajiny stali nepriateľmi vo vojne, niekdajšie členstvo v britsko-nemeckom spolku priateľov pre Hamiltona nič neznamenalo.

Keď bol Hamilton v roku 1940 menovaný lordom majordómom kráľovskej domácnosti, vzbudilo to Hessov záujem. Ako Nemec, ktorý získal vlastnú skúsenosť s monarchiou za vlády autokratického cisára, nedokázal pochopiť, že Juraj VI. je rýdzo konštitučný monarcha a nemá právomoc riadiť vládnu politiku. Takže aj keby Hamilton navrhol kráľovi kompromisné mierové riešenie, panovník nemal právo jednať na jeho radu.

V roku 1940 si Hess plánoval cestu do Británie. Začal tým, že požiadal Haushoferovho syna Albrechta, aby napísal vojvodovi z Hamiltonu a navrhol mu stretnutie v Portugalsku alebo Švajčiarsku. Vojvoda list nedostal, pretože ho zachytila vojenská rozviedky a vyšetrovala, či Hamilton náhodou nezradil vlasť. Hess sa medzitým ešte pripravoval na najhorší možný scenár, kedy by sa musel s vojvodom stretnúť v Škótsku. Naučil sa riadiť stíhací bombardér Messerschmitt Me 110 a požiadal, aby mu ho prispôsobili na dlhý let.

Dňa 10.mája 1941 sa dostavil na letisko messerschmittov a oznámil svoj úmysel letieť do Nórska. Skôr ako nastúpil na palubu, nechal svojmu sprievodu 4 listy. Jeden adresoval Hitlerovi, druhý manželke, tretí Messerschmittu a štvrtý inému pilotovi. Z letiska odštartoval o 17:45. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: securitymagazintopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov