Zaujímavosti

Čierna kronika Ameriky: Otroctvo ako biznis

Čierna kronika Ameriky: Otroctvo ako biznis

videní: 1.6K

O tom, že človek chce človeka zotročiť už od nepamäti asi niet pochýb. Na otroctve boli založené celé spoločenské zriadenia už od pradávna. Taký stav trval snáď tisícročia. Ani s nástupom novoveku otroctvo nevymizlo. Iba dostalo inú podobu, možno ešte horšiu, ako v minulosti.

Otroctvo, presnejšie povedané jeho ďalšia vlna, sa začala v čase, keď osadníci v Amerike zistili, že černosi zvládajú horúčavy Karibskej oblasti či v Južnej Amerike omnoho lepšie, ako pôvodní obyvatelia Ameriky – indiáni. V čase, keď sa rozmohla produkcia cukrovej trstiny, tabaku, indiga či bavlny, boli otroci nedostatkovým „tovarom“. Začal sa lov na otrokov v Afrike. Vyvezených bolo odhadom 12 miliónov ľudí.

Pramene resp. Záznamy jedného z obchodníkov sa zachoval. Hovorí o svedectve vtedajšej doby – teda toho, čo sa dialo v afrických prístavoch. Obchodník píše: „ Novým otrokom vypálili na prsia firemný znak spoločnosti, ktorá ich zakúpila, zviazali ich po dvoch reťazami, previezli člnmi na loď, a tam ich natlačili do podpalubia ako sardinky.“ Plavba cez Atlantický oceán v minulosti trvala aj dva – tri mesiace. Černosi spútaní v reťaziach, neraz tak, že sa nevedeli ani pohnúť či otočiť, o hlade a smäde, vystavení chorobám húfne umierali. Podľa údajov neprežilo cestu 20 – 30% otrokov, niekedy až polovica.

Otroctvo v severnej časti USA sa rozšírili neskôr ako inde. V roku 1700 sa tam nachádzalo približne 20 500 otrokov. V porovnaní s inými krajinami – bagateľ. Napríklad na Kube predstavovali otroci približne jednu tretinu obyvateľstva. Na Jamajke až 90 percent.

Plantáže však rástli aj na území Severnej Ameriky. Na konci 18. storočia predstavoval podiel otrokov asi 20 percent z celkového počtu obyvateľstva. Do roku 1860 ich počet atakoval hranicu 4 miliónov. To bolo oproti iným krajinám veľmi veľa. V štátoch ako Severná Karolína či Mississippi bolo viac otrokov ako belochov.

Otrokom neboli priznané žiadne práva. Pracovali predovšetkým na plantážach. Nesmeli chodiť do školy. Bez súhlasu pána nemohli mať koňa, psa, niečo predávať či kupovať a podobne. Nemohli ani svedčiť proti belochovi.

Asi vrcholom ľudskej nehumánnosti toho času boli trhy s otrokmi. Potenciálni kupci ohmatávali černochom svaly, pozerali sa im na zuby a podobne. Chovali sa k nim ako k ťažným zvieratám.

Rozlúčka s otrokárstvom bola v Spojených štátoch krvavá a krutá. Vojna za zrušenie otroctva trvala viac ako 4 roky, vyžiadala si vyše 600-tisíc mŕtvych a rozvrat krajiny.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov