TOP 10

10 náhodných faktov, ktoré možno zmenia tvoj pohľad na svet

pohľad na svet

videní: 1.4K

Náš svet je plný vecí, o ktorých jednoducho nemáme poznatky. Nikto nemôže vedieť všetko. No našťastie máme internet, ktorý môže priniesť množstvo doteraz nepoznaných zaujímavosti. Aj také, ktoré majú potenciál zmeniť tvoj pohľad na svet.

1. Najhlasnejší výkrik na svete znel …. „TICHO!“

Nezvyčajný rekord stanovila učiteľka v škole v Belfaste v Severnom Írsku v roku 1994. Slečna Flanaganová z plných pľúc zakričala (ironicky) „TICHO!“ („QUIET!“), čím sa s hodnotou 121,7 decibelov dostala do Guinessovej knihy rekordov. Jej krik je dokonca hlasnejší, ako rockový koncert. Ak nám neveríš, presvedč sa sám.

2. Horúci prameň Takhini v Kanade je každoročne miestom netradičného festivalu

© TakhiniHotpools

© TakhiniHotpools

Každú sa návštevníci teplého prameňa Takhini v Kanade zúčastňujú festivalu zamrznutých vlasov. Návštevníci skáču do horúcej vody ktorá dosahuje teplotu takmer 40 stupňov Celzia, pričom vonkajšia okolitá teplota je až -30 stupňov. Výsledkom sú zábavné fotografie, ako napríklad táto. 🙂

3. Niektoré autá prehrávajú takzvaný ružový zvuk pred nehodou

Mercedes tento systém nazýva Pre-Safe. O čo ide? Ak senzory vozidla detegujú, že sa blíži nehoda a že sa jej nedá zabrániť, reproduktory v aute prehrajú takzvaný „ružový zvuk“, ktorý síce nedokážeme fyzicky počuť, no jeho frekvencia dokáže napnúť svaly v uchu. V dôsledku toho sú uši pripravené na extrémny hluk, ktorý spôsobí dopravná nehoda a posádka sa nemusí obávať (aspoň) poškodenia alebo straty sluchu.

4. Podľa Gordona Ramsayho existuje len 5 jedál, ktoré by mal vedieť uvariť každý bez výnimky

1. Hamburger – pretože všetci milujú dobrý hamburger.

2. Zdravé raňajky – pretože raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, preto by mali byť chutné, ale hlavne zdravé.

3. Jedlo z kuracieho mäsa – pretože existuje veľa spôsobov, ako pripraviť kuracie mäso a hodí sa v podstate k čomukoľvek.

4. Vývar – pretože to je niečo, čo si môžeš uvariť kedykoľvek.

5. Dobrý dezert – pretože jesť vlastnoručne spravený koláč prináša omnoho viac radosti, ako si pochutnávať na kúpenom.

Súhlasíš? 🙂

5. Nemci, Francúzi a Briti využívali počas prvej svetovej vojny stromy na špionáž nepriateľov

Na začiatku boli nákresy a skice, potom meranie stromov, ktoré reálne rastú v blízkosti nepriateľského územia, potom bola vyrobená takmer dokonalá kópia týchto stromov a počas noci musela odvážna skupina vojakov strom zrezať a namiesto neho postaviť ten špionážny. No teraz tá najzaujímavejšia časť. Vnútri stromu musel byť vojak, ktorý špehoval nepriateľa. Žiadne kamery.

6. Film, ktorý nikdy neuvidíme, vyjde v novembri 2115

Volá sa 100 rokov a natočil ho Robert Rodriguez a John Malkovich s podporou spoločnosti Louis XIII, ktorá vyrába exkluzívny koňak. Na začiatku filmu nájde hlavný hrdina fľašu koňaku a… to je v podstate všetko, čo o filme vieme. Film je uložený v trezore, ktorý sa automaticky otvorí o 100 rokov, teda v novembri 2115. Prečo práve 100? Pretože ten pravý koňak dozrieva presne 100 rokov. Pozvánky na premiéru (vyrobené z kovu) boli odoslané tým najprominentnejším ľuďom, ktorí ich zrejme posunú ďalej ako dedičstvo. No našťastie, teaser si môžeme pozrieť už teraz:

7. Prvé „vesmírne kráľovstvo“ Asgardia prijíma prvé žiadosti o občianstvo

Asgardia bude prvým štátom, ktorý sa bude nachádzať mimo planéty Zem, konkrétne na nižšej obežnej dráhe. Asgardia má vlastnú vlajku, emblém, ústavu a dokonca aj prezidenta: ruského podnikateľa a vedca Igora Ašurbejliho. Prezident Asgardie tvrdí, že projekt sa aktuálne nachádza vo výrobnom procese a žiadosť o občianstvo si môžeš podať na asgardia.space.

8. Tie najlepšie myšlienky nám nenapádajú v sprche len náhodou…

Harvardská psychologička Shelley H. Carson tvrdí, že sprcha či bublinkový kúpeľ sú skvelou príležitosťou na riešenie problémov, ktoré si vyžadujú dávku kreativity. Keď sa cítiš zrelaxovaný (ako napríklad v sprche), tvoj mozog sa dostane do takzvanej inkubačnej fázy. Počas nej tvoj mozog exceluje v robení dôležitých rozhodnutí, prichádza s novými nápadmi, či kreatívnymi riešeniami problémov.

9. Najvzácnejšiu krvnú skupinu má len niečo vyše 40 ľudí na celom svete

Krvná skupina, ktorá sa nazýva „zlatá krv“ (golden blood), môže byť v rámci transfúzie použitá namiesto akejkoľvek inej krvnej skupiny. Je známa tiež ako RH-nula a podľa dostupných informácií ju má na svete aktuálne približne 45 ľudí.

10. V Anglicku sa nachádza záhrada s extrémne jedovatými rastlinami, ktorá je otvorená verejnosti

V blízkosti zámku Alnwick sa nachádza obrovský záhradný komplex, ktorý je starý viac ako 300 rokov. V roku 2005 pridala vojvodkyňa Northumberlandu, Jane Percyová, do komplexu ďalšiu záhradu, ktorá je plná nezvyčajných, no najmä životu nebezpečných rastlín. Za ťažkou železnou bránou sa nachádza viac ako 100 jedovatých, narkotických či zakázaných rastlín z celého sveta. Dnes patrí toto miesto medzi tie najnavštevovanejšie v regióne, no každá jedna prehliadka je prísne strážená a kontrolovaná s dôrazom na bezpečnosť turistov.

Zdroj: Brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov