Zaujímavosti

Záhada nacistických pokladov: Presťahovanie rezerv. 3. časť

Záhada nacistických pokladov: Kde sa nachádza lup

videní: 1.2K

Správa, že Američania uchmatli nacistické rezervy ríšskej banky v Merkerse, nacistickými pohlavármi riadne otriasla. Prezident banky Walther Frank naliehavo požiadal Hitlera, aby dal zvyšné rezervy previezť z Berlína niekam inam. Ruské vojsko neustále postupovalo, a tak Nemci nemali na záchranu ostávajúcich prostriedkov čas nazvyš. Pokračujeme treťou časťou série článkov s podtitulom Záhada nacistických pokladov.

Presun zásob dostal za úlohu vysoký policajný dôstojník Friedrich Rauch. Premiestniť rezervy z nemeckých bánk, ktoré ešte neobsadili Spojenci, trvalo jeho tímu od 4. do 13. apríla. Bankovky putovali vlakom a zlato po ceste. Preprava po železnici bola hrôza a papierové peniaze cestovali na miesto určenia v Mníchove dva týždne. Cestný konvoj bol rýchlejší a 19. apríla sa všetky zásoby z Mníchova ocitli v Peissenbergu, ležiacom od veľkomesta 129 kilometrov smerom na juh.

Poklad sa mal uložiť v olovnato rudnej bani, ale tá bola zatopená. Keď sa to Frank po telefóne dozvedel, požiadal, aby sa peniaze vrátili do Mníchova. Zvyšok rezerv mal byť na jeho prianie zverený plukovníkovi Franzovi Pfeifferovi, dôstojníkovi z miestnej výcvikovej školy pre horskú pechotu.

21. apríla sa bankovky vrátili do Mníchova, zatiaľ čo zvyšok nákladu smeroval na juh. Hitler však následne uznal, že Nemecko vojnu prehralo. Himmler nariadil generálovi SS Gottlobovi Christianovi Bergerovi, aby cudziu menu v majetku ríšskej banky ukryl, ten ju však ukradol a schoval pod podlahovými doskami stodoly patriacej jednému lesníkovi. Po zatknutí Berger časť odcudzených peňazí vydal, ale väčšina sa už nenašla.

V tej dobe sa v Nemecku už nedodržiavali zákony. Jednotka SS vnikla do nového berlínskeho sídla ríšskej banky a jednoducho ulúpila, čo sa dalo. Vojaci mierili zbraňami na zamestnancov a odniesli si valuty v hodnote viac ako 9 miliónov dolárov. Korisť previezli do Burgwiesu v Rakúsku. Po príjazde esecáci zistili, že spojenecké vojská sú tak blízko, že premiestnenie pokladu neprichádza do úvahy. Rozhodli sa ho zakopať pod stromy. Pokračujeme 4. časťou.

Zdroj: Wiki | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov