Zaujímavosti

Máte radi morské prasiatka? Vo Švajčiarsku je nezákonné vlastniť iba jedno


videní: 1.3K

Zdá sa, že Švajčiarsko je jednou z najviac priateľských krajín na svete. Vo Švajčiarsku musíte mať aspoň dve morské prasiatka, inak porušujete zákon.

Zákony o právach zvierat z roku 2008 zakazujú vlastniť iba jedno morčiatko, pretože sa môže cítiť osamelo. Morské prasiatka sú tu veľmi časté domáce zvieratá a Švajčiari ich zbožňujú, považujú ich za členov rodiny.

Dôvodom zavedenia tohto zákona je, že sú spoločenskými druhmi, a preto sa považujú za obete zneužívania, ak nie sú schopné pravidelne komunikovať s ostatnými jedincami svojho druhu. A práve preto krajina prijala právne opatrenia, aby zabezpečila, že morské prasiatka majú rovnaké práva na ochranu ako jednotlivci.

morské prasiatka

Tento zákon uvádza, že človek nemôže vlastniť iba jedno morča, pretože sa môže cítiť izolovane a osamelo. Vláda tiež zaistila, aby nikto neskončil v rozpore so zákonom, takže ak jedno z morčiat umiera, existuje mnoho služieb, ktoré sú k dispozícii na prenájom iného morského prasiatka, ktoré bude robiť spoločnosť osamelému domácemu maznáčikovi.

Je známe, že Švajčiarsko má početné zákony na ochranu práv zvierat. Napríklad, veľa druhov vtákov sa musí pravidelne stýkať, zlatú rybku musia sprevádzať ďalšie ryby v nádrži a ak osoba vlastní iba jednu mačku, musí mať možnosť cez okno vidieť ďalšie mačky. Zábavné, ako sa milovníci zvierat dokážu prejaviť vo svete práv, nemyslíš?

Majitelia psov sú tiež povinní absolvovať kurz, ktorý ich naučí, ako sa starať o svojich psov, starať sa o ich potreby a riešiť niekoľko behaviorálnych situácií.

Aj keď mnohí z nás môžu považovať tieto zákony za podivné či absurdné, pre domácich miláčikov je to forma veľmi prospešnej ochrany. Švédsko má podobné právne predpisy a niekoľko ďalších krajín má rozumné zákony na ochranu sociálnych zvierat.

Národná rada SR v minulom roku v treťom čítaní počtom hlasov 95 definitívne schválila zákon o veterinárnej starostlivosti. Novela je komplexnou legislatívnou úpravou, ktorá rieši starostlivosť o zvieratá, ich ochranu, zlepšuje evidenciu a zasahuje aj proti nelegálnym množiteľom. Zviera už nebude vec, ale živá, cítiaca bytosť.

Komplexný zákon prináša aj zmeny v občianskom zákonníku. Zviera bude mať v občianskoprávnych vzťahoch osobitné postavenie ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami. Pribudnú systémové opatrenia reagujúce na problémy aplikačnej praxe, napr. v súvislosti s povinnosťami majiteľov a držiteľov zvierat, „obchodníkov” so zvieratami, s povinnosťami obcí pokiaľ ide o túlavé zvieratá.

Preklasifikovanie možných spôsobov týrania zvierat a zadefinovanie „utýrania” zvieraťa v novele zákona v zvýšenej miere pomôže pri objasňovaní prípadov orgánom činným v trestnom konaní. Pod týraním zvieraťa sa chápe napríklad nedostatok jedla a pitia, štvanie zvierat proti sebe, opustenie zvieraťa za účelom zbavenia sa ho, spôsobovanie mu bolesti a podobne.

Ochrana práv zvierat najmä pred týraním sa zvýši tým, že sa posilnia právomoci veterinárnych inšpektorov. V prípade dôvodného podozrenia z týrania budú mať inšpektori právo vstúpiť na pozemok alebo do obydlia.

Zdroj: healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov