Zaujímavosti

Riasy vyvinuté v laboratóriu by mohli chrániť koralové útesy

Riasy vyvinuté v laboratóriu by mohli chrániť koralové útesy

videní: 1.1K

Po tretíkrát za 5 rokov sa podvodná horúca vlna zmenila na obrovskú skazu. Koralové útesy na austrálskej Veľkej koralovej bariére umierajú.

Teraz vedci urobili malý krok k tomu, aby pomohli koralom prežiť aj v teplejšom svete. Vedci po prvýkrát vypestovali riasy v laboratóriu, ktoré môžu znížiť bielenie koralov. Výsledky sú pozoruhodným pokrokom v rastúcej oblasti „asistovanej evolúcie“, v ktorej vedci pracujú na zmene genetiky koralov, aby im pomohli vydržať aj teplejšej vode. Koralové útesy a ich riasy sú hlboko spútané.

Riasy vyvinuté v laboratóriu by mohli chrániť koralové útesy

Koralové polypy vylučujú z ich tela riasy. Vedci mali podozrenie, že tento jav je reakciou na záplavu molekúl poškodzujúcich tkanivo uvoľnených priehriatými riasami. Bez týchto rias sa koralové útesy zafarbia na bielo a ak je bielenie dosť silné, môžu začať hladovať.

Koralový genetik Madeleine van Oppen dúfal, že sa riasy môžu vyvinúť v kmene, ktoré znížia bieliacu reakciu. Na tento účel sa van Oppen, popredný propagátor asistovanej evolúcie na univerzite v Melbourne, a jeho kolegovia obrátili na vývoj koralovej riasy, Cladocopium goreaui. Počnúc klonmi jedinej kópie rias, aby sa ubezpečili, že sú geneticky totožné, vzkriesili viac ako 100 generácií po dobu 4 rokov vo vode s teplotou 31 ° C, čo je porovnateľné s horúcou vlnou vedúcou cez Veľkú koralovú bariéru v Austrálii.

Riasy vyvinuté v laboratóriu by mohli chrániť koralové útesy

Potom Patrick Buerger, postdoktorandský výskumník organizácie austrálskeho vedeckého a priemyselného výskumu austrálskej vlády, strčil 10 rôznych kmeňov rias do horúcej vody v samostatných fľaštičkách obsahujúcich larvy koralov. Zvieratá s veľkosťou špendlíka riasy absorbovali. To isté urobil s riasami pestovanými v typickejšej vode s teplotou 27 ° C. Tím potom prilepil kombinované larvy a riasy do 31 ° C vody na 1 týždeň.

Výsledky boli zmiešané. Niektoré riasy sa na teplo adaptovali, ale aj keď sa vysporiadali s horúcou vodou, nešlo o príliš dobré párovanie, keď boli spárované s koralovými larvami. Hustota buniek rias začala klesať, čo je znakom bielenia, takže niektoré larvy zomreli. V troch kmeňoch rias sa hustota buniek zvýšila o 26%. Aj keď sú tieto nálezy sľubné, vedci musia zodpovedať veľa otázok skôr, ako by sa takéto riasy mohli použiť na podporu divých koralov. Nie je známe, ako tieto riasy budú reagovať s dospelými koralovými polypmi. Taktiež nie je známe, ako by mohli konkurovať divým riasam na útesoch. Minimálne je to však krok dobrým smerom a veríme, že vedci prídu na spôsob, ako zachrániť morský život.

 

Zdroj: sciencemag topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov