Zaujímavosti

Vyvinula sa brada mužom, aby absorbovala nárazy do čeľuste?

Vyvinula sa brada mužom, aby absorbovala nárazy do čeľuste?

videní: 1.2K

Hustá a luxusná brada je pre muža korunou krásy podobne, ako pre ženu zdravé a dlhé vlasy. Je síce pekná na pohľad, ale môže mať tiež praktickejší účel.

Počas celej histórie oslavujú niektoré kultúry dlhú bradu ako symbol spoločenskej dominancie a mužnosti podobne, ako to má lev so svojou obrovskou hrivou. Hrubé vlasy levej hrivy však chránia hrdlo veľkej mačky pred smrteľnými pazúrmi a zubami súpera. A hustá brada môže poskytnúť podobnú ochranu.

Vyvinula sa brada mužom, aby absorbovala nárazy do čeľuste?

Dokáže totižto stlmiť náraz a absorbovať silu zameranú na čeľusť, tvárovú kosť, ktorá sa počas boja najčastejšie láme. Charles Darwin, oslavovaný prírodovedec a otec evolučnej teórie, by vedel o brade rozprávať. Sám bol majiteľom veľkolepej pokrývky tváre. Hoci videl leviu hrivu ako zdroj fyzickej obrany, ľudskú bradu považoval iba za ozdobu na upútanie pozornosti žien.

Autori jednej štúdie ale prišli na to, že chlpy na brade kolektívne dokážu rozptýliť silu úderu, a tak sa mužom vyvinula brada práve na takýto účel – ochrániť sa pri bitke. Rastúca skupina dôkazov naznačuje, že ľudské kostry a svaly sa vyvinul na podporu špecializácií spojených s mužskými bojmi. Na potvrdenie tejto myšlienky vedci zostavili modely, ktoré boli podobné štruktúre kostí v ľudskej lebke.

Vyvinula sa brada mužom, aby absorbovala nárazy do čeľuste?

Rozrezali kostný materiál na tehly a zabalili ich do ovčieho rúna. Na experimenty sa použili tri typy poťahov z ovčej kože. Vzorky s kožušinou, kde nechali ovčiu vlnu v plnej dĺžke, predstavovali zarastenú hustú mužskú bradu. Ošklbané vzorky predstavovali čeľusť bez fúzov.

Plné zväzky absorbovali takmer o 30% viac energie ako zväzky, ktoré boli ostrihané. Pri nastavení stroja na náraz, ktorý poškodil všetky ošklbané vzorky a 95 % vyholených vzoriek, sa rozbilo alebo prasklo iba 45% vzoriek s kožušinou. Výsledky tejto štúdie naznačujú, že ovčia vlna je skutočne schopná významne znížiť silu nárazu tupým úderom a absorbovať energiu.

Vyvinula sa brada mužom, aby absorbovala nárazy do čeľuste?

Ak to isté platí pre mužské ochlpenie na tvári, potom brada naozaj chráni svojho nositeľa pred škodlivými nárazmi. Plné brady tiež pravdepodobne znižujú riziko tržných rán a pomliaždenín na koži a svaloch tváre.

 

Zdroj: livescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov