Zaujímavosti

Satelity počas studenej vojny sledovali rakety.. a svišťov?


videní: 984

Historické záznamy zo satelitov studenej vojny by mohli vyplniť medzery v ekologických záznamoch.

USA počas studenej vojny vypustilo do vesmíru špionážne satelity, ktoré mali za úlohu sledovať umiestnenia raketových základní Sovietskeho zväzu. Niektoré snímky ale podľa štúdie zachytili fotografie zvierat a historické lokality, v ktorých sa vyskytovali.

Studená vojna bola skrytým konfliktom medzi Západom (Spojené štáty a ďalšie západné krajiny) a komunistickým blokom (resp. východným blokom, vedeným Sovietskym zväzom), keď sa Spojené štáty a Sovietsky zväz po víťazstve v druhej svetovej vojne stali súperiacimi superveľmocami.

Satelity počas studenej vojny sledovali rakety.. a svišťov?

Vedci teraz využili snímky zo 60. rokov 20. storočia a zistili, že v Kazachstane sa vyskytovala špecifická skupina svišťov, ktorá sa v posledných piatich desaťročiach zmenšovala. Rovnaký postup skúmania by mohol byť použitý na štúdium ostatnej populácie zvierat. Ako sa tieto skupiny menili, a to najmä v regiónoch s malou históriou záznamov.

Použitím databázy US Geological Survey tím zhromaždil čiernobiele obrázky zachytené satelitmi z čias studenej vojny, ktoré boli vypustené ako súčasť amerického špionážneho programu s názvom Corona. Po prehľadaní lúk v severnom Kazachstane hľadali dôkazy o Marmota Bobak – veľkých prérijných psích hlodavcov, ktoré žijú v podzemných norách.

Satelity počas studenej vojny sledovali rakety.. a svišťov?

Tím na historických fotografiách identifikoval viac ako 5000 svištích nôr a odhaduje, že od šesťdesiatych rokov minulého storočia niektoré z tých istých nôr obsadilo asi osem generácií svišťov. Dnes však týchto živočíchov existuje omnoho menej, ako tomu bolo pred 50 rokmi. Štúdia zistila, že počet nôr sa v celom regióne znížil asi o 14 % a až o 60 % na pastvinách, ktoré boli premenené na pšeničné polia.

Použitie historických satelitných snímok a ďalších archivovaných údajov by mohlo ľuďom pomôcť lepšie riadiť činnosti, ktoré znižujú náš vplyv na živočíšne biotopy. Svište sa často vracajú k prestavbe nôr, ktoré už boli narušené hospodárením, no vo vysoko obrábaných oblastiach sa energetické náklady na obnovu nory ukazujú ako príliš náročné. Toto vysvetľuje, prečo na najstarších pšeničných poliach poklesli populácie nielen svišťov, ale aj iných zvierat.

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov