II. svetová vojna

Xérum 525: Neuveriteľná tajná zbraň druhej svetovej vojny. 2. časť

Xérum 525: Neuveriteľná tajná zbraň druhej svetovej vojny.

videní: 2.5K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Xérum 525. Dočítajte sa o červenej ortuti, ktorá je z pohľadu vedcov prapodivnou látkou a ktorá sa do povedomia dostala po skončení studenej vojny.

V dokumentárnom programe vysielanom na stanici Channel 4 sa hovorilo: „Ruskí vedci zostrojili miniatúrnu neutrónovú pumu s použitím tajomnej zlúčeniny zvanej červená ortuť“.

Americký jadrový fyzik Samuel T. Cohen tvrdil, že červená ortuť sa vyrába „pridávaním veľmi malého množstva špeciálnych jadrových materiálov do bežnej zlúčeniny a vložením zmesi do jadrového reaktoru alebo bombardovaním lúčom urýchľovača častíc“. Cohen prehlásil, že tento postup vedie k teplotám, „ktoré umožňujú zapáliť ťažký vodík a vyrobiť miniatúrnu neutrónovú pumu“.

Tí, ktorí veria v existenciu červenej ortuti, sa všeobecne zhodujú, že na samom začiatku bol nacistický tajný vedecký plán resp. program a ďalej sovietsky vývoj novú „iskru“. Rusi totiž zajali mnoho nemeckých atómových vedcov a donutili ich pracovať pre nich. Známejším pojmom červená ortuť mnoho z nich označuje záhadnú látku Xérum 525, údajne používanú v rámci projektu Zvon (Glocke, tajného nacistického zariadenia, ktorého fungovanie je predmetom najrôznejších špekulácií).

Presné zloženie Xéra 525 nie je známe. Väčšinou sa popisuje ako oxidačná zlúčenina ortuti a antimónu, ktorá sa následne rozpustí v ortuti. Iní hlásia, že k jeho zložkám patria oxidy tória a berýlia. Tieto látky boli potom vystavené bombardovaniu lúčom urýchľovača častíc, aby vznikla jadrová reakcia.

Výhodou tohto procesu je, že k výrobe jadrovej zbrane umožňoval použitie omnoho menších a ľahších zmesí. Pretrváva však veľký spor ohľadom jeho účinnosti, predovšetkým počas vojny, kedy silné spojenecké bombardovanie zničilo mnoho nacistických objektov a veci pracovali v časovej tiesni.

Je pravdepodobné, že potom čo Nemecko kapitulovalo a veľa jeho popredných vedcov prešli pod ruskú nadvládu, ďalší výskum a vývoj týchto sľubných a čiastočne úspešných experimentov prebiehal v Sovietskom zväze. Výsledkom pokojne mohla byť napríklad aj červená ortuť alebo Xérum 525. Ak je to pravda, bol by to ďalší príklad vylepšovania nacistického projektu inými krajinami.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov