Foto

Dúhový most je jeden z najvyšších prírodných mostov na svete

most

videní: 1.3K

Dúhový most je často považovaný za najvyšší prírodný most na svete v južnom Utahu v Spojených štátoch. Rozpätie dúhového mosta je približne 89 metrov vysoké, vrchol je 42 metrov dlhý a 33 metrov široký.

Dúhový most je prístupný dvojhodinovou plavbou loďou po jazere Powell, po ktorej nasleduje 1,5 kilometrová prechádzka od móla Národného parku v meste Canyon, alebo niekoľkodenná pešia turistika v teréne na južnú stranu jazera Powell.

Dúhový most je jeden z najvyšších prírodných mostov na svete

Dúhový most sa skladá z pieskovca, ktorý bol v priebehu tisícročí najskôr ukladaný vetrom ako piesočné duny. Závažné výkyvy v podnebí spôsobili, že územie bolo striedavo morom a púšťou, porovnateľné so Saharou – tak sa tvorili vrstvy kameňa s rôznymi stupňami tvrdosti. Na konci jednej éry sa však more vrátilo, aby pokrylo tieto vrstvy pieskovca a stlačilo ich tak pevne, že vydržali až do súčasnosti.

Dúhový most je jeden z najvyšších prírodných mostov na svete

Dúhový most sa nachádza v členitých a izolovaných kaňonoch na úpätí pohoria Navajo. Domorodí Američania považovali most za strašidelný, pretože po mnoho storočí ho brali ako symbol božskej nálady, zodpovednej za vytváranie mrakov, dúhy a dažďov. Mnoho amerických domorodcov tu žije dodnes. V roku 1909 sa o existencii Dúhového mosta dozvedel aj okolitý svet.

Dúhový most je jeden z najvyšších prírodných mostov na svete

V 30. rokoch minulého storočia vyhlásil bývalý americký prezident William Howard Taft tento prírodný unikát za národnú pamiatku. V roku 1924 bola postavená cesta z Červeného jazera na západnú stranu pohoria Navajo. Teddy Roosevelt bol medzi prvými turistami, ktorí vyrazili pešo či na koňoch z Oljetoru na pohorie Navajo. Lode, alebo lepšie povedané člnky, sem začali prevážať turistov až v 50. rokoch 20. storočia.

Dúhový most je jeden z najvyšších prírodných mostov na svete

Pod mostom sa dá prejsť z jednej strany na druhú cez vyschnutú rieku, keď nie je obdobie dažďov. Priemerná teplota v lete je 37,7 stupňov Celzia a na jar a na jeseň je teplota vzduchu miernejšia, a to 23,8 stupňov Celzia. Najlepší čas na návštevu národnej pamiatky, ktorá nesie názov Dúhový most, je preto apríl alebo máj, či začiatok júna, september a október. Keď sú priaznivé podmienky, dá sa k nemu dostať aj splavom po rieke prostredníctvom motorového člna.

 

Zdroj: charismaticplanettopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov