Zaujímavosti

Hľadá sa Rommelove zlato: 1. časť

rommelove zlato

videní: 1.5K

Pojmom Rommelove zlato sa prezýva poklad ulúpený židovskej obci v Tunisku počas nemeckej okupácie severnej Afriky. Presnejšie by znelo Rauffove zlato, pretože Rommel nemal s jeho nadobudnutím ani presunom nič spoločného. Prinášame dvojdielny článok o záhade veľkého pokladu.

Plukovník SS Walter Rauff masakroval a plienil Židov, ktorých v Tunisku chytil. Jeho rukami ich zomrelo najmenej dva a pól tisíc. Obete okrádal o zlato, diamanty, vzácne klenoty a ďalšie cennosti, pričom si väčšinu lupu zaobstaral za jediný deň.

V roku 1943 odišiel s dvomi nákladnými vozmi plnými ozbrojených esesákov do tuniského mesta Gabes. Rabínom nariadil, nech zvolajú všetkých predákov židovskej obce, aby si vypočuli jeho návrh. Prišla asi stovka Židov – rabínov, obchodníkov, podnikateľov a ďalších významných osôb. Rauff im predložil možnosť. „Sie könnten sich mit sechzig Zentnern Gold freikaufen,“ ponúkol im. „Mohli by ste sa vykúpiť 60 centmi zlata.“ Poslucháčom to určite znelo lákavo. Rovnako ako aj nepovedané slová „a ostať nažive“. Vedeli, že Rauff už zavraždil a okradol spustu iných severoafrických Židov. Dal im na rozmyslenie 48 hodín. Do tej doby mu mali priniesť zlato. Behom reči posunkoval smerom k ozbrojencom. Ak by neuposlúchli, o dôsledku nebolo pochýb.

Preto sa radšej podvolili a za dva dni Rauff s ozbrojeným doprovodom odchádzali s nákladom šiestich truhál zlata a ďalšími cennosťami. Hodnota tohto pokladu nebola nikdy vyčíslená.

Po troch dňoch Rauffov konvoj dorazil do prístavu Safákis (Sfax) a náklad bol preložený na loď. Z obchodného prístavu vyplávala na miesto určenia v Taliansku, kde mala prvú zastávku na plánovanej trase do Nemecka. Rauffov náklad sa tak ocitol v „bezpečí“ v Neapole a bol odovzdaný do starostlivosti 4 nemeckých dôstojníkov. Rozkaz znel jasne – dopraviť poklad po súši naprieč talianskom a rakúskom do Nemecka. Vzhľadom k spojeneckým náletom na Taliansku a rastúcou neobľúbenosťou Mussoliniho šlo o riskantnú akciu. Akonáhle konvoj dorazil do Ríma, príkaz sa zmenil na prevoz debien po mori na Korziku. Odtiaľ mal putovať do talianskeho prístavu La Spezia a následne po súši do Nemecka. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: epochaplustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov