Tipy a triky

TOP10+: Najčastejšie chyby, ktorými robíme náš domov ešte špinavším

chyby

videní: 1.6K

Každý by chcel mal dom alebo byt, ktorý vonia čistotou a sviežosťou. Po upratovaní sa stáva čistejším nielen okolitý priestor, ale aj naša myseľ. Aké chyby však pri ňom robíme?

Očista priestorov od špiny či prachu v domove je základným predpokladom na to, aby sme sa v priestore cítili dobre. Potrpíš si na čistotu? Alebo iba raz za týždeň upraceš a chceš, aby to tak vydržalo navždy? Aj tí najväčší perfekcionisti ale možno robia pri upratovaní chyby, ktorých sa dopúšťajú častejšie, ako by sa mohlo zdať.

Na čistenie používaš iba jednu handru

TOP10+: Najčastejšie chyby, ktorými robíme náš domov ešte špinavším

Jedna handra ne všetky druhy práce nezmení tvoje obydlie na čistejšie, aj keď na ňu vyleješ liter čistiaceho prostriedku. V takomto prípade iba rozťahuješ nečistoty z jedného miesta na druhé. Na upratovanie sú najlepšie utierky z mikrovlákna, ktoré dobre znášajú niekoľkonásobné pranie.

Zametanie prachu pomocou prachovky

Prachovku vo farbách dúhy si určite používal ešte ako malý a tvoja babka zrejme túto vychytávku používa dodnes. Originál prachovka z peria sa zasa objavovala vo filmoch, kedy gazdiné čistili v kostýmoch domácnosť svojho zamestnávateľa. Problém ale je, že nebojuje proti prachu, ale rozvíri ho po celom dome. Skús použiť radšej papierové utierky alebo tie s mikrovláknom.

Koberce a škvrny

TOP10+: Najčastejšie chyby, ktorými robíme náš domov ešte špinavším

Ak škvrnu z koberca neutrieš správne, iba ju rozotrieš a koberec ju absorbuje. Ak už si na to doplatil, použi roztok sódy, octu a mydla a nesnaž sa to rozotrieť, ale navlhčiť. Okrem toho sa zistilo, že koberec sa najlepšie vyčistí s pomocou vysávača s filtrom HEPA.

Pravidelné upratovanie postele

Štúdie preukázali, že prachové roztoče majú väčšiu šancu objaviť sa v posteli, ktorá sa pravidelne upratuje ako v posteli, ktorá zostane čas od času odokrytá. Ak si ráno zabudneš upratať a počas dňa na to nemáš čas, vlhkosť z plachty a matraca sa odparí a roztoče nakoniec odumrú na dehydratáciu.

Drevená podlaha nemá rada veľkú vlhkosť

Drevený povrch si vyžaduje osobitnú starostlivosť. Podlahu by si mal utierať iba mierne navlhčenou handrou, aby sa ti parkety nedeformovali. Ešte lepšie je, keď ich následne prejdeš suchou handrou, aby sa nevytvorila pleseň.

Drevené dosky do umývačky nepatria

TOP10+: Najčastejšie chyby, ktorými robíme náš domov ešte špinavším

V umývačke riadu sa doska na krájanie síce veľmi rýchlo umyje, no budeš potom na nej vidieť všetky škrabance a v najhoršom prípade ti môže prasknúť. V kuchynskom spotrebiči môžu navyše zostať malé triesky.

Nesprávne použitie octu a kyseliny citrónovej

Aj keď sú prírodné výrobky šetrnejšie k životnému prostrediu ako drsné chemikálie, nemali by sa používať na čistenie povrchov vyrobených z prírodných materiálov. Zriedený ocot alebo citrónová voda pôsobia najúčinnejšie na keramickej platni, umývadlách a sprchových hlaviciach.

Kávovar si zaslúži tvoju pozornosť

TOP10+: Najčastejšie chyby, ktorými robíme náš domov ešte špinavším

Každý deň si robíš kávu, ale na vyčistenie kávovaru ti už toľko času nezostáva? Chyba! Teplé a vlhké prostredie je perfektným domovom pre baktérie a plesne. Kávovar by si mal čistiť po každom použití, respektíve aspoň odnímateľné časti. Teda ak nechceš piť kávu s príchuťou plesne.

Čistiaci prostriedok potrebuje čas

V snahe upratať celý byt čo najrýchlejšie zrejme aj ty nanesieš čistiaci prostriedok na povrch a hneď ho začneš zotierať handrou. Aby však mohol ten bordel odstrániť, potrebuje trocha času. Produktu daj niekoľko minút, aby sa stihol rozpustiť a zotieranie pôjde oveľa ľahšie.

Používaš viac pracieho prášku, ako píšu na obale

Pračka, Umýt, Pěna, Prádelna, Vyčistit, Zápach, Luke

Ak do práčky nasypeš viac prášku, ako je potrebné, tvoje oblečenie nebude čistejšie. Naopak, počas oplachovania sa prací prostriedok neodplaví preč a častice uviaznuté v oblečení budú priťahovať viac nečistôt.

Nie každá látka potrebuje zmäkčovač

Zmäkčovač tkanín nie je ani zďaleka bezpečný výrobok. Kvôli nemu zostáva na odeve toxická vrstva. Napríklad také uteráky prídu o svoju dôležitú vlastnosť, ako je nasávanie vody a priedušnosť.

 

Zdroj: Adme topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov