Zaujímavosti

Slovenské rozhľadne, ktoré by si mal určite navštíviť

Slovenské rozhľadne, ktoré by si mal určite navštíviť

videní: 1.4K

Aj keď je už možno chladnejšie počasie a vietor hlási nastávajúcu zimu, výlety do prírody netreba zahadzovať. A povedzme si, že pohľad z rozhľadne väčšinou stojí za to.

Keď chceš napríklad cez víkend niekam vypadnúť, ale nechceš iba sedieť v kaviarni pri čajíku a behať po obchodných domoch s nádejou, že práve tam nájdeš ten najlepší vianočný darček, vykašli sa na pobyt vnútri a vybehni von. Napríklad na rozhľadne. Chladné počasie neznamená, že sa proti nemu nedá obrniť teplým oblečením a čajom v termoske.

Nasledujúce rozhľadne sú rôzne, niektoré nenáročné na túru, iné poskytnú krásny výhľad po pár kilometroch chôdze, alebo ťa zavedú k zrúcaninám, o ktorých si možno ani nevedel. Výber je na tebe. A sú roztrúsené po celom Slovensku, takže sa ti môže ľahko stať, že tam budeš sám.

Rozhľadňa na Inovci, Trenčiansky kraj

Inovec

Toto miesto ponúka naozaj unikátny výhľad na celý okolitý kraj, pretože sa nachádza vo výške 1042 m n. m. Ak nie si taký vášnivý turista, budeš sa musieť vyviesť na chatu na Inovci autom, a odtiaľ asi 40 minúť šliapať po asfaltovej ceste. Je tu aj druhý variant, ktorý vedie cez kopec, ale ak nie si jeden z tých, ktorí majú ozaj kondičku na to šliapať 30 minút prudkým kopcom, nepúšťaj sa do toho.

Rozhľadňa Rozbehy, Trnavský kraj

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Rozhľadňa rozbehy

Táto rozhľadňa možno nepatrí k velikánom, ale je ideálnym miestom, kam sa môžeš dostať autom. Nachádza sa v nadmorskej výške 460 metrov, no viac ako výhľadom zaujme samotnou stavbou. Kamenná rozhľadňa stráži Záhorie. Ak budeš predsa len chcieť čo to pochodiť, odporúčame asi 5 minút peši vzdialenú zrúcaninu Korlátko, alebo si môžeš ísť obzrieť jedinečné veterné mlyny, ukrývajúce sa za lesom.

Veľká Homola, Bratislavský kraj

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt velka homola

Na vrchu Karpát sa nová veža týči od roku 2018. Ak sa rád túlaš lesom, tak je toto to pravé pre teba. Hodinová túra po červenej značke ťa povodí od Zochovej chaty popri observatóriu až na samotný vrchol. Aj keď je to troška makačka, nie je to nič nezvládnuteľné.

Terchovské srdce, Žilinský kraj

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt terchovské srdce

Terchová je sama o sebe obľúbenou destináciou, hlavne kvôli histórii a krásnej prírode. Ak sa chceš na pohorie Malej Fatry pozrieť aj z iného uhla pohľadu, Terchovské srdce je na to ako stvorené. Cesta pritom nie je vôbec náročná a na vrchol rozhľadne sa dostaneš bez problémov behom 10-15 minút. Popri tomto “výstupe” vedie lesom aj náučný chodník, takže sa môžeš čo-to dozvedieť a tamojšej faune a flóre.

Vyhliadková veža na Dubni, Žilinský kraj

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vyhliadková veža na Dubni

Oceľová konštrukcia a drevené oblečenie zaručia svojim návštevníkom nečakaný výhľad na okolie Žiliny. Ale pozor na to, veža je vysoká 27,4 metra, čo by krehké povahy nemuseli na vrchole zvládnuť. Cesta k veži je dlhá 1,4 kilometra, čo sa dá v pohode zvládnuť aj s kočíkom.

Rozhľadňa Radošinka, Nitriansky kraj

Slovenské rozhľadne

Ak si v okolí Nitry a nechce sa ti práve absolvovať výstup na Zobor, mal by si skúsiť Zbehy. Z rozhľadne umiestnenej na najvyššom bode v okolí uvidíš do široka-ďaleka. A ak ti zapraje počasie, tak aj Malé Karpaty a Strážovské vrchy. Dostaneš sa tam autom alebo peši z dediny, takže žiadna náročná túra.

Rozhľadňa Hradová, Košický kraj

Slovenské rozhľadne

20-minútová cesta z parkoviska ťa dovedie na vrchol kopca Hradová, kde je umiestnená vyhliadková veža s rovnakým názvom. Šliapaním ťa budú sprevádzať drevené sochy, ktoré zaujmú nielen deti. Zároveň je to jediná rozhľadňa zo zoznamu, za ktorej návštevu sa platí symbolické 1 euro. Aj keď je v zime zatvorená, od apríla do októbra ju môžeš navštíviť.

 

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov